То не гривня зміцнюється, то долар дно “мацає”

То не гривня зміцнюється, то долар дно “мацає”

Аналітика
Укрінформ
Українські ціни реагують, лише коли долар зростає, а коли падає — вони того ніц не “бачать”

Будь-які коливання валютного курсу в Україні — привід до занепокоєння. Навіть школярі молодших класів знають: якщо долар росте — значить не все добре в економіці. Але й коли падає, народ теж хвилюється: ой, обвал! з якого дива? Нинішнє зниження валютних котирувань — не виняток.

Укрінформ вивчав, що за ним стоїть і які найближчі перспективи.

Цукор і бензин як валютне мірило

Для зачину - історія зі звичайного магазину. Про ціни і долар. Далі ви все зрозумієте. Заходжу купити кіло цукру. Продавчиня метушиться та бідкається, обраховуючи товар:

- Ой, а цукор вже по 22 гривні... Уявляєте, не встиг долар вирости, як уже все подорожчало! От лише ж учора цей пакуночок коштував 19 гривень! Ні, ну ви тільки подумайте!..

- Так долар же падає! - щиро дивуюся у відповідь.

- Да?! Кхм... ну-у... От же ж капосні! Зварили той цукор, коли долар ріс! А й нема, щоб ціни знизити! - викрутилась панянка за прилавком.

Насправді маємо дуже яскраву ілюстрацію загальнонаціональної системи координат. В Україні всі ціни “прив’язані" до долара — на будь-що, не важливо, вітчизняний товар чи імпортний. Навіть про підвищення ціни пучка кропу від бабусі на базарі можна почути сакральне: ”Так долар же зріс!”

За великим рахунком, все так — навіть у ціні нікчемного пучка зелені певна частина затрат так чи інакше залежить від курсу долара. Наприклад, у ціні транспортування товару до базару “зашита”, в тому числі, вартість імпортного бензину, яка в свою чергу залежить від долара. Лише за останній місяць ціни на бензин в Україні зросли в середньому на дві гривні і продовжують зростати. Як пише видання enkorr, подорожчання бензину пов’язане з подорожчанням цін на нафту. "В "українському" рівнянні, крім світових цін, є ще одна невідома - курс валют. Чому це важливо? Тому що ціна бензину в Україні на приблизно 80% має валютну складову: 45% займає закупівельна ціна по імпорту, 35% — акциз і ПДВ на нього, а заодно і на закупівельну ціну",— пише директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн. За його словами, кожна «зайва» гривня у курсі долара автоматично додає 80 копійок до вартості літра пального.

Однак, сьогодні долар падає, і це звичайне явище для такого біржового товару, як валюта. За логікою ціноутворення мали б дещо знижуватися і всі інші “прив’язані” ціни. Однак, це лише в теорії. На практиці є ще такі поняття, як максимізація прибутку та інфляційні очікування. Перше стримує виробників від негайного зниження ціни у зв’язку зі зниженням собівартості через одну зі складових. Друге також стримує від зниження ціни, але вже через інтуїтивне передбачення цінової динаміки під впливом загальних макроекономічних процесів.

Закон сполучених посудин: чужий долар падає, значить, рідна гривня зміцнюється

Економічний аналіз саме й підказує, що нинішнє падіння долара (відповідно, зміцнення гривні), є суто ситуативним явищем. Вже більше тижня курс долара до гривні плавно знижується: від майже 29 грн/долар 22 січня, до сьогоднішньої позначки у 27,6 — 27,8 грн/долар.

Загалом є кілька факторів, які “працюють” сьогодні на зміцнення гривні.

  1. Активізація частини валютних спекулянтів після підвищення (задля боротьби з інфляцією. - Авт.) облікової ставки НБУ до 16%, які перевкладають свої активи з валюти в інші фінансові інструменти (гривневі цінні папери держави та депозитні сертифікати НБУ, прибутковість яких автоматично підвищилася).

  2. Ситуативні інтереси великих банків та гравців міжбанківського ринку, які після гри «вгору» кілька тижнів назад, тепер качають ринок «вниз» для отримання спекулятивного заробітку (хоча зниження залишків на коррахунках банків до 44,2 млрд грн особливо розгулятися їм не дозволяє).

  3. Реальна активізація експортерів в останні дні перед закінченням місяця

  4. Конкурс з продажу частот для роботи в мережах 4G, який, очікується, збільшить приплив валюти в країну для забезпечення гривневого внеску учасників торгів (купівля ліцензій компаніями Lifecell, Київстар та Vodafone Україна сумарно обійдеться у понад 2,45 млрд гривень).

Настрої щодо перспектив гривні не такі вже й песимістичні — сьогодні 45% респондентів, опитаних на порталі minfin.com.ua, вважають, що найближчими днями курс Нацбанку буде істотно нижче 28,00 гривень, 55% поки що не виключають його повернення вище 28,01 гривень.

Тому радіти тенденціям на зміцнення трохи зарано. Аналітики стверджують, що темпи зміцнення гривні поступово сповільнюються - ринок уже «мацає дно» просідання курсу і скоро може знову розвернутися у бік зростання долара. “Ми як і раніше вважаємо, що зниження котирувань долара - це тільки корекція курсу після зльоту котирувань до 28,95 гривень і вище в січні. Після свідомої «гри на підвищення», яку ми спостерігали майже весь січень - тепер уже почався ситуативний обвал курсу долара. Але в повернення долара до рівня в 27,2 гривень ми не віримо. Швидше за все, корекція закінчиться досить швидко”, - зазначають експерти minfin.com.ua.

У будь-якому випадку, зниження доларових котирувань міжбанку — позитив, оскільки це прекрасна можливість для Нацбанку викупити наявний на ринку надлишок іноземної валюти та поповнити золотовалютні резерви. Власне, саме це він і зробив, викупивши 31 січня на міжбанку $30 млн із пропонованих $105 млн за ціною не вище 28,8 гривні за долар. Востаннє НБУ виходив на міжбанк з аукціоном з купівлі валюти 29 серпня 2017 року. Тоді обсяг викупленої валюти становив $32,2 млн за курсом 25,4 грн/долар. Тепер, кажуть спеціалісти, головне, щоб на початку лютого, коли валюту скуповуватимуть для виплати дивідендів іноземним інвесторам (репатріації прибутку), НБУ оперативно реагував та згладжував стрибки курсу за рахунок інтервенцій, а не чекав знову пікових котирувань і тільки потім починав гасити чергову валютну “пожежу”.

Богдан Данилишин, голова правління Ради НБУ
Богдан Данилишин, голова правління Ради НБУ

Рада НБУ радить не турбуватися

Якщо проаналізувати динаміку обмінного курсу гривні до долара США протягом останніх років, то поточна ситуація на валютному ринку України видається традиційною, адже простежується чітка сезонність курсової динаміки з періодами укріплення та знецінення гривні в кінці та на початку року. “Безперечно в цьому контексті не можна нехтувати впливом сезонних факторів (закупівлі енергоносіїв, виплата відшкодування ПДВ, значні обсяги державних видатків тощо), про які вже неодноразово йшлося в численних публікаціях експертів та урядовців”, - зазначив голова правління Ради НБУ Богдан Данилишин. За його словами, мірою збільшення обсягів експорту агропродукції (з лютого-березня), за умови збереження відносно сприятливої кон’юнктури ринку металургійної продукції та сезонного зростання попиту на неї (з березня-квітня), очікується стабілізація курсу гривні (можливим є сценарій із укріпленням курсу нацвалюти наприкінці весни – початку літа). Суттєво сприятиме курсовій стабільності відновлення співпраці України з МВФ та отримання макрофінансової допомоги від ЄС. Хотілось б сподіватися, що після зустрічі Петра Порошенка та глави МВФ Крістін Легард у Давосі Україна активізує переговорний процес з Фондом і наступний транш кредиту МВФ Україна зможе отримати ще до літа.

Однак, поки що радіємо за гривню. Але водночас, образно кажучи, п’ємо чай без цукру та ходимо пішки...

Оксана Поліщук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-