Експерт сказав, на скільки може здорожчати бензин

Експерт сказав, на скільки може здорожчати бензин

Укрінформ
Бензин на автозаправних станціях економ-класу ще може подорожчати, а ось верхня межа цін на "преміальних" АЗС вже не зросте.

Про це написав у Facebook керівник  групи А-95 Сергій Куюн.

"З приводу цін на колонках. За розрахунками "Консалтингової групи А-95", потенціал зростання, закладений послабленням курсу гривні й зростанням світових цін на вуглеводні, вже фактично вичерпаний", - написав Куюн.

За його оцінкою, 1,8 грн на літр додало в ціну бензину зростання котирувань (на $70 за тонну з 1 грудня 2017 р., коли почався підйом), близько 50 коп. додало зростання курсу долара і 45 коп. на літр приплюсував курс євро, в якому встановлені акцизи. 

"Сумарно собівартість бензину підвищилася за два місяці на 2,75 грн за літр. У свою чергу середня ціна пального на колонках за цей період зросла на бензин і ДП на 2,4 грн/л. Гадаю, 30-40 коп. за літр, що залишилися до паритету, будуть додані найближчим часом за рахунок ще однієї хвилі підвищення в мережах економ-класу (тут тон задають заправки "Привату")", - коментує експерт.

Читайте також: Дорогий бензин: Антимонопольний комітет назвав потенційних змовників

Він пояснив, що за рахунок тривалого циклу переробки нафти "Приват" зростає більш плавно - за 2 місяці зріс на 2 грн за літр. У свою чергу, "преміальні" мережі реагують на зовнішню кон'юнктуру чутливіше, отримуючи імпортне пальне за котируваннями, які щодня змінюються.

"Саме тому вони зросли на 3 грн/л. Тож верхній рівень цін вже навряд чи підніметься, а ось нижній, ймовірно, подорожчає вже днями", - висловив думку Куюн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-