Публікація постанови про Фонд енергоефективності прискорить його запуск - Зубко

Публікація постанови про Фонд енергоефективності прискорить його запуск - Зубко

Укрінформ
Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко наголошує, що офіційна публікація постанови уряду про створення Фонду енергоефективності дозволила прискорити запуск роботи установи.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

“Ще одна маленька перемога! 26.01.18 вийшла офіційна публікація постанови уряду № 1099 «Про утворення державної установи “Фонд енергоефективності”. Рішення, яке було підтримано на засіданні уряду ще 20.12.2017 року”, - зазначив він. 

За словами Зубка, офіційна публікація “дає можливість рухатись”, оскільки, як пояснив віце-прем'єр, “немає офіційного рішення уряду - немає угоди з ЄС про підтримку України, немає угоди - немає мультидонорського фонду, немає мультидонорського фонду - немає співфінансування проектів від міжнародних партнерів”. 

Він наголосив, що кожен місяць має велику вагу на фоні 25 років бездіяльності в напрямку енергоефективності для держави, яка витрачає 80 млрд гривень на субсидії з оплати житлово-комунальних послуг та валюту на 18 млрд кубів газу щорічно. 

За підрахунками Зубка, через заходи енергоефективності можливо заощадити до 60% енергоносіїв. “Скільки коштів можна заощадити через заходи енергоефективності? Досвід вже реалізованих проектів показує зменшення енергоспоживання до 60%”, - зазначив він. 

Читайте також: Бюджетники та населення за чотири роки скоротили споживання газу на 25%

Як повідомлялося, Кабінет міністрів 20 грудня створив державну установу "Фонд енергоефективності". Статутний капітал фонду становитиме 100 млн грн. 

Фонд фінансуватиме проекти з термомодернізації та значної реконструкції будівель, упровадження ефективних систем моніторингу та управління, з установлення високоефективних опалювальних і охолоджувальних систем та устаткування, а також із заміни наявних систем.

На початку січня Зубко заявляв, що Україна і Євросоюз знаходяться на фінальній стадії підписання Угоди про співпрацю щодо співфінансування Фонду енергоефективності.

За його словами, підписання Угоди відкриває доступ до ресурсу безповоротної донорської допомоги від ЄС у 50 млн євро на фінансування заходів енергоефективності, що здійснюватимуться ОСББ за правилами Фонду енергоефективності цього року, а також можливість додатково залучити ще 50 млн євро на фінансування заходів у 2019 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-