Нафтогаз оцінив збитки через постачання газу за спецобов'язками у 110 мільярдів

Нафтогаз оцінив збитки через постачання газу за спецобов'язками у 110 мільярдів

Укрінформ
Укргазвидобування і Нафтогаз звернулися до Кабміну щодо компенсації витрат, пов’язаних із виконанням спецобов'язків, які були покладені на них згідно Закону «Про ринок природного газу» та рішень судів.

Про це повідомили Укрінформу у прес-службі Нафтогазу з посиланням на голову правління компанії Андрія Коболєва. 

"Існування цієї схеми протягом останніх двох років коштувало значну суму грошей, яку ми оцінюємо у понад 110 млрд грн. За ці кошти держава могла б провести масштабну модернізацію житлово-комунального господарства, зробити умови життя громадян комфортнішими, рахунки меншими, а послуги якіснішими», - зазначив Коболєв.

За оцінкою Нафтогазу, 1 жовтня 2015 року, коли уряд поклав на компанію спеціальні обов'язки в рамках закону, і до кінця 2017 року, компанія поставила контрагентам, на яких розповсюджується дія спеціальних обов'язків, 40,7 млрд куб. м газу. 

Зокрема, у зазначений період Укргазвидобування недоотримало 74,8 млрд грн, а Нафтогаз, через невідповідність встановленої урядом ціни економічно обгрунтованим витратам компанії та з урахуванням прибутку на рівні 5%, недоотримав 12,1 млрд грн.

Крім того, Нафтогаз скаржиться на нерозрахунки з боку контрагентів, так званих газзбутів, що вже заборгували 24,1 млрд грн. 

"Закон визначає, що компанія, яка виконує спеціальні обов'язки, має право на отримання компенсації своїх економічно обгрунтованих витрат, зменшених на доходи, отримані у процесі виконання спеціальних обов'язків, та з урахуванням допустимого рівня прибутку. Право вимагати від уряду визначення джерел фінансування та порядку компенсації за виконання спецобов’язків підтверджено у судовому порядку", - зазначають у Нафтогазі.

Читайте також: Ціна газу для населення: Насалик обіцяє відхід від імпортного паритету

Укргазвидобування та Нафтогаз також пропонують взяти участь у розробці відповідного акту Кабінетом міністрів та надати усю необхідну інформацію.

Відповідно до ч.1 ст.11 закону з метою забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу на суб'єктів ринку природного газу у виключних випадках та на визначений строк можуть покладатися спеціальні обов'язки в обсязі та на умовах, визначених Кабінетом Міністрів України після консультацій із Секретаріатом Енергетичного співтовариства. Такі обов'язки мають бути чітко визначеними, прозорими, недискримінаційними та заздалегідь не передбачати неможливість їх виконання.

Крім того, ч.7 ст.11 закону передбачено, що суб'єкт ринку природного газу, на якого покладаються спеціальні обов'язки, має право на отримання компенсації економічно обгрунтованих витрат, здійснених таким суб'єктом, зменшених на доходи, отримані у процесі виконання покладених на нього спеціальних обов'язків, та з урахуванням допустимого рівня прибутку відповідно до порядку, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ч.4 ст.11, разом із покладанням таких спеціальних обов'язків уряд мав встановити також джерела фінансування та порядок визначення компенсації суб'єктам, на яких такі обов'язки покладаються. Однак цю вимогу закону досі не виконано, хоча спеціальні обов'язки діють з 1 жовтня 2015 року. Зобов'язання уряду виконати цю вимогу закону підтверджено також у судовому порядку.

Для Укргазвидобування розрахунок компенсації має бути визначений з урахуванням ч. 2 ст.12 закону, яка передбачає, що постачання природного газу здійснюється за цінами, що вільно встановлюються між постачальником та споживачем, крім випадків, передбачених цим законом. Відповідно до зазначених постанов уряду на Укргазвидобування було покладено спеціальні обов’язки по реалізації природного газу для Нафтогазу за визначеною ціною, яка не відповідала ринковій ціні. В цьому випадку товариство вважає, що допустимий рівень прибутку для Укргазвидобування має визначатися виходячи з ринкової ціни природного газу, тобто компенсації має підлягати різниця між ринковою ціною природного газу та ціною, яка була встановлена для Укргазвидобування відповідними постановами уряду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-