Понад 34 тисячі біткоїнів: українські чиновники декларують криптовалюту

Понад 34 тисячі біткоїнів: українські чиновники декларують криптовалюту

Укрінформ
Українські чиновники другий рік поспіль вносять криптовалюти у свої декларації. Зокрема, за цей час чиновниками вже задекларовано 34239 біткоїнів.

Про це повідомляє сайт платформи по роботі з відкритими даними Opendatabot.

"Цифра дня. 34239 біткоїнів у чиновників України", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за останні два роки 57 держслужбовців зареєстрували біткоїни як нематеріальні активи.

Найбільша кількість власників біткоїнів працює в Одеській обласній раді, на другому місці - Верховна Рада України.

Крім того, Opendatabot виявив 2 декларації чиновників, де згадуються інші криптовалюти.

Також виявлено 11 декларацій, де згадуються біткоїни, але не зрозуміло, задекларовані біткоїни чи гривня.

"Складність для аналізу полягає в тому, що чиновники мають вказувати або кількість нематеріального активу або їх ціну. Відповідно, ми не можемо точно знати, вказували чиновники саме біткоїни або їх вартість у гривні", — пояснив керівник Opendatabot Олексій Івнанкін.

Opendatabot — платформа для роботи з державними відкритими даними. Компанія збирає, об’єднує та аналізує дані основних реєстрів країни, в тому числі ЄДР та судового реєстру.

У 2016 році в Opendatabot розробили телеграм-бот - OpenDeclarationBot, який моніторить декларації чиновників. Щоб перевірити декларації чиновників в OpenDeclarationBot, для цього достатньо ввести ПІБ держслужбовця.

Читайте також: Перші біткоїнові мільярдери втратили понад $900 млн через падіння курсу

Наразі Bitcoin не має визначеного правового статусу в Україні та будь-якого нормативно-правового регулювання. Є лише 2 роз’яснення НБУ, які в 2014 році визнали біткоїн грошовим сурогатом, а у 2017 році той же Національний банк України не визнає Bitcoin — як віртуальну валюту, грошовий сурогат, нематеріальну цінність, віртуальний товар тощо.

Суди, розглядаючи суперечки щодо віртуальних розрахунків, приходять до одноголосної думки, що криптовалюта не є ні річчю, ні майновими правами і взагалі не несе в собі ніяких матеріальних ознак. НАЗК ніяких рішень чи роз’яснень по цьому питанню не приймало. Відтак, відповідно до букви закону у декларанта відсутній обов'язок декларувати біткоїни. Відповідно до духу закону, поки біткоїн не визнано — грошима, він має усі ознаки нематеріального активу, який повинен зазначатись в розділі 8 (Нематеріальні активи).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-