Данилюк: Моє завдання - щоб

Данилюк: Моє завдання - щоб "гроші Януковича" не розчинилися

Укрінформ
Міністр фінансів України Олександр Данилюк каже, що конфісковані "гроші Януковича", які зараз у бюджеті, треба використати якомога ефективніше.

Про це він заявив у інтерв'ю DT.UA.

"Усе не так просто. Питання не нове, обговорюється вже кілька років. Почнемо з того, що гроші Януковича були заарештовані ще кілька років тому і перебували на рахунках державних банків до моменту конфіскації. Але до конфіскації використовувати їх у бюджеті не було можливості. "Висить груша, не можна з'їсти". Спроб конфіскувати ці кошти було кілька, і спекуляції та сумніви виникали завжди - а чи не є це способом вивести ці гроші за межі державної системи? У пресі про це також багато писали", - зазначив він.

Читайте також: Луценко обіцяє резонансну новину про арештоване "золото Януковича"

За словами Данилюка, зараз "гроші Януковича" - в бюджеті, тому Мінфін має забезпечити цілісність і ефективність використання державних коштів.

"З одного боку, коли гроші надійшли до бюджету, я до цього поставився позитивно. Але я дуже негативно ставитимуся, якщо, не дай Боже, щось із цими грошима станеться. Тому що тепер уже йтиметься про прямі втрати держбюджету", - сказав він.

Міністр вважає, що навколо цих коштів склалася непроста ситуація і треба "робити все можливе, щоб ці гроші залишилися в держбюджеті, тому що в іншому разі просто скандалом справа не закінчиться".

Данилюк розповів також, на що планують витратити "гроші Януковича".

"За великим рахунком, ці гроші були вкрадені, вичавлені з бізнесу в роки Януковича. Тому однією з моїх пропозицій було за рахунок частини цих грошей погасити заборгованість держави перед бізнесом за переплати з податку на прибуток. (Президент, до речі, теж цю ідею підтримав.) Щоб бізнес міг ефективніше розвиватися, створювати нові робочі місця. І, звісно, частину грошей інвестувати в оборону. Зрештою, це те, що особливо важливо сьогодні. У будь-якому разі, витрачати їх треба з розумом. Витратити гроші у нас багато хто вміє, тому що відповідати за кожну копійку не навчений. Але такі вливання у бюджет не відбуватимуться щороку. І ставитися до їх розподілу треба не як до щорічної манни небесної, а як до одноразових надходжень. Планувати видатки бюджету потрібно, виходячи з можливостей економіки. І якщо бізнес не розвивається, у тому числі через тиск силовиків (я не маю на увазі тих, хто захищає країну на фронті), то збільшення фінансування цих служб вочевидь недоречне", - наголосив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-