Україна долучилась до Програми глобального контролю за контейнерними перевезеннями

Україна долучилась до Програми глобального контролю за контейнерними перевезеннями

Укрінформ
Україна долучилась до Програми глобального контролю за міжнародними контейнерними перевезеннями ООН та Всесвітньої митної організації. 

Про це повідомив в.о. голови Державної фіскальної служби Мирослав Продан на своїй сторінці у Facebook. 

"Ми долучились до Програми глобального контролю за міжнародними контейнерними перевезеннями ООН та Всесвітньої митної організації. Сьогодні разом із директором Департаменту політичного аналізу та громадських зв’язків Управління з наркотиків та злочинності ООН Жаном-Люком Лемайо та головою Держприкордонслужби Петром Цигикалом підписали відповідний меморандум", - зазначив очільник ДФС.

Продан наголосив, що ефективний контроль за потоком контейнерів, який постійно зростає, неможливий без взаємодії із закордонними партнерами, без отримання від них інформації щодо вантажів із високим ступенем ризику. 

"Потік вантажів в Україну за останній час значно збільшився. Торік до країни надійшло на 700 тисяч контейнерів більше, ніж 2016-го. Ми оформили майже 5 мільйонів контейнерів. Також збільшився і транзит. В Одеському морському торговельному порту він виріс на понад 16 відсотків. Ефективний контроль за потоком контейнерів, який постійно зростає, неможливий без взаємодії із закордонними партнерами, без отримання від них інформації щодо вантажів із високим ступенем ризику. Тому ми активізували процес переговорів для участі у Програмі глобального контролю за міжнародними контейнерними перевезеннями", - пояснив він.

Читайте також: Уряд затвердив методику оцінки фіскальних ризиків у держсекторі економіки

За словами Продана, програма надасть країні доступ до міжнародних баз даних, за допомогою яких можна буде відстежувати нелегальні потоки наркотиків, зброї, фальсифікату. 

"Ще до того, як контейнер дістанеться України, ми вже знатимемо про можливість його використання для нелегальних перевезень", - зазначив він.

За словами в.о. голови Державної фіскальної служби, Україна заздалегідь почала готуватися до приєднання до указаної Програми, тому вже сьогодні готова до повноцінної участі в міжнародній системі контролю за переміщенням контейнерів.

"Готуючись до приєднання до Програми, ми ще минулого року створили дві групи – в Одеському морському торговельному порту та в аеропорту "Бориспіль". Наші закордонні партнери провели навчання цих груп. І вже сьогодні вони зможуть у повному обсязі аналізувати дані з міжнародної системи контролю за переміщенням контейнерів. Тобто, ми вже зараз зможемо в повному обсязі оцінювати ризики тих вантажів, які надходять до України чи переміщуються через нашу державу транзитом. 

У перспективі плануємо створити такі оперативні групи і в пунктах пропуску на західному кордоні", - повідомив Продан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-