Бізнес зберігає оптимістичні очікування щодо макроситуації у 2018 році - НБУ

Бізнес зберігає оптимістичні очікування щодо макроситуації у 2018 році - НБУ

Укрінформ
Керівники підприємств продовжують зберігати оптимістичні очікування відносно макроекономічної ситуації в Україні у 2018 році та сподіваються на прискорення зростання обсягів виробництва товарів та послуг.

Про це повідомляє прес-служба НБУ, спираючись на результати чергового опитування керівників підприємств, проведеного Національним банком України у IV кварталі 2017 року. 

«Бізнес продовжує зберігати оптимістичні очікування відносно макроекономічної ситуації в Україні у 2018 році. Зокрема, зростання споживчих цін у цей період очікується на рівні 10,4% (у минулому кварталі - 10%). Одночасно керівники підприємств очікують на прискорення зростання обсягів виробництва товарів та послуг в Україні», - йдеться в повідомленні.

Як і у ІІІ кварталі, чотири з десяти респондентів прогнозують, що зростання споживчих цін у наступні 12 місяців не перевищить 9,0% або взагалі знизиться. Такі очікування бізнесу були обумовлені насамперед ситуацією на валютному ринку - 78% опитаних вважають це ключовим фактором. Цей чинник для бізнесу зберіг свою важливість на тлі погіршення девальваційних очікувань. Внаслідок посилення коливань обмінного курсу гривні в період проведення опитування (листопад-грудень 2017 року) частка респондентів, які очікують на послаблення національної валюти у наступні 12 місяців, зросла до 88,5% (з 79,4% у ІІІ кварталі). Водночас порівняно з попередніми опитуваннями у визначенні інфляційних очікувань посилився вплив рівня доходів населення і соціальних видатків бюджету. Сьомий квартал поспіль бізнес прогнозує активне зростання обсягів виробництва в цілому в Україні. Найбільш оптимістично налаштовані представники компаній переробної промисловості, торгівлі, компаній сегменту електроенергії та водопостачання, а також сільського господарства та переробної промисловості.

Читайте також: Нацбанк знизив гривню до 28,57

Як наслідок, бізнес України продовжує очікувати високого рівня ділової активності - індекс ділових очікувань (ІДО) становить 115,2% (у ІІІ кварталі - 117,4%). Високі темпи зростання економічної активності зберігаються в основному завдяки підвищенню прогнозів щодо зростання загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва та збереженню високих показників щодо інвестиційних видатків на машини, обладнання та інвентар.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-