Рішення  Стокгольмського арбітражу може стати кінцем Газпрому — експерт

Рішення Стокгольмського арбітражу може стати кінцем Газпрому — експерт

Укрінформ
Рішення Стокгольмського арбітражу за позовом НАК "Нафтогаз України" щодо транзиту російського газу може стати розгромом "Газпрому".

Про це заявив керівник аналітичного центру «Глобалістика 21» Михайло Гончар в ефірі Радіо Hayat.

"У лютому 2018 року має бути рішення щодо транзитного контракту, де «Нафтогаз» домагається сплати 16 мільярдів доларів компенсації за невиконання «Газпромом» свого зобов’язання. Претензії «Газпрому» там майже нульові. Вони вважають, що там зникло кілька мільйонів кубічних метрів газу, здається, у 2009 році. Якщо арбітраж присудить 16 мільярдів компенсації, то це означатиме розгром «Газпрому», бо подібного нищівного удару вони ще не зазнавали", - зазначив експерт.

При цьому Гончар назвав умови, за яких арбітраж може відхилити вимоги української компанії.

"Логіка арбітражу може полягати в тому, що зобов’язання зафіксоване, але принципу «транспортуй або плати» в контракті немає. Це було фундаментальною помилкою української сторони. Росіяни внесли в контракт купівлі-продажу принцип «бери або плати», а наша сторона не внесла, що саме і свідчить про дискримінаційність підходів, а Стокгольмський арбітраж бере до розгляду це питання", - сказав експерт.

Читайте також: У Нафтогазі пояснили, що дало Україні рішення Стокгольма щодо російського газу

Водночас, він наголосив, що навіть у разі відмови арбітражу жодних негативних наслідків для України не настане.

"Якщо так і станеться, то це не означає поразку «Нафтогазу». Ми просто не отримаємо ті 16 мільярдів", - зазначив він.

Як відомо, у 2009 році "Нафтогаз України" підписав два газові контракти з російським "Газпромом" - контракт купівлі-продажу та транзитний контракт. Вони згодом були визнані такими, що мають асиметрію прав і обов’язків сторін. Зокрема, це фіксація принципу «бери або плати» стосовно обсягів газу, які були законтрактовані «Нафтогазом», де з боку «Газпрому» нав’язувалися неадекватно великі обсяги постачання газу до України. Цей контракт був 10-річний без будь-якої прив’язки до біржових цін.

У 2009 році був підписаний також транзитний контракт, згідно з яким «Газпром» зобов’язався щороку прокачувати через газотранспортну систему України до Європи не менше 110 мільярдів кубічних метрів газу. Суть позову «Нафтогазу» до «Газпрому» полягає у тому, що «Газпром» практично жодного разу не виконав свої зобов’язання. Українська сторона виступила з позовом до «Газпрому» з вимогою компенсувати невиконання своїх зобов’язань перед «Нафтогазом».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-