У Нафтогазі пояснили, що дало Україні рішення Стокгольма щодо російського газу

У Нафтогазі пояснили, що дало Україні рішення Стокгольма щодо російського газу

Укрінформ
Україна отримала можливість купувати російський газ за ринковою ціною без переплати за транспортування.

Про це в ефірі Громадського, коментуючи рішення Стокгольмського арбітражу, зазначив комерційний директор НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко.

«Єдина різниця у тому, що якщо ми купуємо у Росії, то ми купуємо на кордоні Росія-Україна і відповідно не сплачуємо за транспорт. Якщо ми купуємо цей газ у Словаччині, Польщі чи Угорщині, то ринкова ціна Словаччини включає відповідну вартість транспортування з німецького ліквідного ринку-хабу до Словаччини. Тобто, ця ціна у Словаччині є трохи вищою за ціну у Німеччині. Зараз у нас з'являється можливість купувати газ у Росії за ціною трохи нижчою. Окреме питання, будемо купувати чи не будемо, бо крім ціни є ще інші аспекти, ми всі чудово розуміємо,  політика, війна...», - сказав він.

Читайте також: Справа на $45 мільярдів: Арбітраж повністю скасував позицію "бери або плати" - Коболєв

Вітренко також нагадав, що Україна очікує другого рішення суду за позовом щодо транзиту. 

«По транзиту у нас атакувальна позиція, нам повинні заплатити живі кошти. Ми вимагаємо від 6,5 до 16 млрд і ми розраховуємо, що в цьому діапазоні наші вимоги будуть виконані», - зазначив він.

Читайте також: Суд із Газпромом: Україна в лютому дізнається, скільки зекономила

Як повідомлялося, 22 грудня Нафтогаз заявив про перемогу у Стокгольмському арбітражі у справі щодо контракту на постачання газу по всіх спірних питаннях.

За даними компанії, арбітражний суд повністю відхилив вимоги Газпрома за положенням "бери або плати" на суму 56 млрд дол. 

Крім того, Нафтогаз добився зменшення майбутніх обов'язкових річних об'ємів більш ніж в 10 разів у відповідності до його фактичних потреб у імпорті газу.

Читайте також: Стокгольмський суд визнав, що Нафтогаз не має платити за поставки газу в ОРДЛО

Водночас у російському Газпромі заявили, що Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма 22 грудня зобов'язав НАК "Нафтогаз України" сплатити на користь Газпрому суму простроченої заборгованості за постачання газу в розмірі 2,019 млрд доларів.

 У разі програшу Газпрому Україні загрожував би дефолт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-