Суд із Газпромом: Україна в лютому дізнається, скільки зекономила

Суд із Газпромом: Україна в лютому дізнається, скільки зекономила

Укрінформ
Україна завдяки рішенню Стокгольмського арбітражу суттєво знизила суму, яку вона буде змушена заплатити Газпрому за газ, але точна сума буде відома після рішення щодо транзитного контракту, яке очікується у лютому 2018 року.

Про це сказав голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв в інтерв'ю “5 каналу” 

"Всі вимоги Газпрому щодо пункту "бери або плати" за періоди від початку контракту до 2017 року трибунал визнав недійсними. Тобто, без відсотків це 45 млрд дол., які Газпром виставляв нам у вигляді рахунків, Україна не повинна платити. Крім того, трибунал встановив нову ціну", - зазначив Коболєв.

За його словами, ціна на газ визначена за індикативом одного з європейських газових хабів.

"Вона кардинально нижча, ніж та ціна, яка була у контракті 2009 року авторства Юлії Тимошенко. Для порівняння, якби ми платили у квітні 2014 року за тією ціною, яка є у контракті, це було б 485 дол. Нова ціна становитиме 350 дол. У загальному вимірі економія за газ, який ми імпортували в 2014-2015 роках, дорівнює 1,8 млрд дол.", - сказав Коболєв.

Читайте також: Справа на $45 мільярдів: Арбітраж повністю скасував позицію "бери або плати" - Коболєв

Він нагадав, що ціна переглянута з квітня 2014 року, а не з 2011 року, як початково хотів Нафтогаз. 

"Нюанс в тому, що за газ 2014 року ми розрахувалися частково. Тобто, є заборгованість Нафтогазу перед Газпромом, яка була зафіксована на кінець 2014 року. Ця заборгованість є більшою, ніж сума компенсації, яку Газпром повинен нам повернути, зважаючи на перегляд ціни. Є позитивна різниця на користь Газпрому, але нині зарано говорити, скільки вона становить. Ми чекаємо транзитного контракту", - пояснив голова НАК.

Разом з тим, за його словами, Нафтогаз відтепер зобов'язаний у 2018-2019 роках закуповувати у Газпрому не більше 5 млрд кубометрів газу. 

"Це зафіксовані обсяги. Вони відповідають половині обсягів імпорту. Зважаючи, що ціна, яка буде застосовуватися у майбутньому, нижча від європейської, це означає, що нам вигідно закуповувати ці обсяги газу з точки зору ціни", - додав Коболєв.

Як повідомлялося, 22 грудня Нафтогаз заявив про перемогу у Стокгольмському арбітражі у справі щодо контракту на постачання газу по всіх спірних питаннях.

За даними компанії, арбітражний суд повністю відхилив вимоги Газпрома за положенням "бери або плати" на суму 56 млрд дол. 

Крім того, Нафтогаз добився зменшення майбутніх обов'язкових річних об'ємів більш ніж в 10 разів у відповідності до його фактичних потреб у імпорті газу.

Водночас у російському Газпромі заявили, що Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма 22 грудня зобов'язав НАК "Нафтогаз України" сплатити на користь Газпрому суму простроченої заборгованості за постачання газу в розмірі 2,019 млрд доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-