Нафтогаз заявляє про перемогу над Газпромом у Стокгольмському арбітражі

Нафтогаз заявляє про перемогу над Газпромом у Стокгольмському арбітражі

Оновлено
Укрінформ
НАК "Нафтогаз України" виграла у Стокгольмському арбітражі справу проти російського "Газпрому" щодо контракту на постачання газу.

Про це повідомляє прес-служба НАК "Нафтогаз України".

"Сьогодні Трибунал при Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма повністю відхилив вимоги ПАТ "Газпром" за положенням "бери або плати" на суму 56 млрд дол. за 2009-2017 роки", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що українська сторона перемогла за всіма спірними питаннями. Зокрема, "Нафтогаз України" домігся зменшення майбутніх обов’язкових річних обсягів закупівлі газу у Газпрому більш ніж у 10 разів, відповідно до фактичних потреб у імпорті газу. Крім того, ціна на газ, отриманий "Нафтогазом" у ІІ кварталі 2014 року, знижена на 27% – з 485 дол. за тисячу кубометрів до 352 дол. за тисячу кубометрів.

"Завдяки перегляду контрактної ціни "Нафтогаз" заощадив 1,8 млрд дол. на закупівлі газу, придбаного у 2014-2015 роках. Арбітражний суд визнав недійсними кабальні положення контракту, привівши його у відповідність до ринкових європейських стандартів", - зазначили у компанії.

Читайте також: У Нафтогазі порахували, скільки заробили на підвищенні цін для населення

"Нафтогаз" оцінює загальний позитивний ефект рішень арбітражу більш ніж у 75 млрд дол. за весь термін дії контракту на поставку газу.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" також вимагає до 16 млрд дол. у арбітражі за транзитним контрактом; рішення очікується 28 лютого 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-