Україна піднялася у світовому рейтингу продавців зброї – SIPRI

Україна піднялася у світовому рейтингу продавців зброї – SIPRI

Укрінформ
Виробники озброєння уперше з 2010 року знову нарощують свої прибутки. США та Велика Британія залишаються лідерами з обсягів продажів. Зростання російської галузі сповільнюється.

Про це йдеться у звіті Стокгольмського інституту проблем миру (SIPRI) за підсумками 2016 року, оприлюдненому в понеділок, 11 грудня, повідомляє DW.

За даними SIPRI, у 2016 році загальні обсяги продажів озброєнь у світі ста головних виробників зброї (ТОП-100) оцінюються в майже 375 мільярдів доларів США. Порівняно з 2015 роком ця сума на 1,9% вища, а порівняно з 2002, відколи SIPRI почали відслідковувати сотню найбільших виробників зброї, зростання становить 38%.

Зазначається, що лідером з продажів залишаються США, чия частка на ринку ТОП-100 становить 57,9% ($217,2 мільярда). У цій країні показник зростання у порівнянні з 2015 роком становить 4%. Найбільший виробник зброї - американський концерн Lockheed Martin.

Європейські компанії минулого року продали приблизно стільки ж озброєнь, як і в 2015 році - на $91,6  мільярда. Провідні німецькі виробники продали зброї на $6 мільярдів, однак також мали зростання продажів - на 6,6%. Лідерами в Європі залишаються британські компанії: вісім із ТОП-100 виробників походять з Великої Британії. Їхній плюс становить близько двох відсотків ($36,1 мільярда).

Читайте також: Укроборонпром готує до випробувань 3D-радар 80К6Т

З російських компаній до ТОП-100 потрапили десять, чий загальний обсяг продажів оцінюється в $26,6 мільярда. Сповільнення зростання для російських компаній (плюс становить лише 3,8%) продиктоване економічними труднощами, спричиненими зниженням цін на нафту та наслідками міжнародних санкцій, зазначають фахівці SIPRI.

Як повідомляє dt.ua, у рейтингу найбільших компаній, що виробляють озброєння, українське держпідприємство "Укроборонпром" зайняло 77 місце. Роком раніше (у 2015 році) "Укроборонпром" був на 84позиції. За даними SIPRI, продажі українського концерну за рік становили $1,06 млрд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-