Рада не змогла розблокувати $150 мільйонів від МБРР

Рада не змогла розблокувати $150 мільйонів від МБРР

Укрінформ
Верховній Раді України не вистачило голосів для ратифікації Угоди з Міжнародним банком реконструкції та розвитку (МБРР) про залучення 150 млн дол. для кредитування малого та середнього бізнесу в Україні.

"За" проголосувало 202 народних депутати, "проти" - 5, "утрималось" - 32, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Законопроект, який голосувався в цілому, буде повернуто у комітети ВР для доопрацювання.

У ході обговорення угоди в залі парламенту підкреслювалось, що кошти від МБРР будуть залучені під нижчі відсотки, ніж на сьогодні пропонують українські банки. Водночас, кошти будуть видаватися через український державний банк - «Укрексімбанк», що матиме додатковий позитивний ефект для банківської системи України.

Очікується, угода матиме позитивний вплив на розвиток малого та середнього бізнесу в Україні, розширення виробничих потужностей реального сектору, збереженню існуючих та створенню нових робочих місць.

Зокрема, за рахунок збільшення прибутків підприємств, які фінансуватимуться за рахунок ресурсів МБРР у рамках проекту, очікується на збільшення у перспективі обсягів регулярних податкових надходжень до бюджетів та фондів від учасників проекту - банків та підприємств.

Крім того, проект забезпечить довгострокове кредитування економіки та експортоорієнтованих українських підприємств, сприятиме стабілізації банківської системи України.

Читайте також: Світовий банк дає Укрексімбанку $150 мільйонів кредиту

Як повідомляло агентство, Закон України "Про ратифікацію Гарантійної угоди (Проект доступу до довготермінового фінансування) між Україною і Міжнародним банком реконструкції та розвитку" створить підстави для започаткування спільного з МБРР проекту, в рамках якого АТ "Укрексімбанк" буде залучено кредитні ресурси МБРР для поліпшення доступу експортно-орієнтованих малих і середніх підприємств до довгострокового фінансування.

Зокрема, "Укрексімбанком" має бути залучена позика МБРР на суму 150 млн дол. під гарантії України до 35 років з 4,5-річним пільговим періодом. Указані кошти будуть спрямовані українським підприємствам малого та середнього бізнесу для середньо - та довгострокового фінансування виробничих потреб: інвестиційного кредитування та фінансування обігового капіталу, в тому числі через відібрані комерційні банки-учасники.

Як відомо, Гарантійна угода (проект доступу до довготермінового фінансування) між Україною і Міжнародним банком реконструкції та розвитку була укладена 26 червня 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-