Цьогоріч товарообіг між Україною та Молдовою зріс на 30%

Цьогоріч товарообіг між Україною та Молдовою зріс на 30%

Дослідження
Укрінформ
Економічні відносини між Україною та Молдовою останнім часом розвиваються динамічно. Товарообіг між країнами у цьому році зріс на 30%.

Про це повідомив сьогодні  в Укрінформі, оприлюднюючи дослідження «Україна - Молдова:  нові виклики та нові можливості у двосторонніх відносинах», заступник голови Ради зовнішньої політики «Українська призма» Сергій Герасимчук.

«Україна є одним із головних торговельних та економічних партнерів Республіки Молдова. Україна входить до десятки найбільших торговельних партнерів Молдови, посідаючи 10-е місце. Відповідно до даних, оприлюднених  прем'єр-міністром Молдови Філіпом станом на жовтень 2017 року, товарообіг між країнами зріс на більш ніж 30%, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року», - заявив Герасимчук.

За його словами, разом із іншими партнерами по ГУАМ - Азербайджаном та Грузією, Україна та Молода досягли домовленості про створення зони вільної торгівлі між державами - членами ГУАМ.

На думку експерта, це надасть додаткового поштовху торгово-економічній співпраці та посилить транспортну спроможність ГАУМ.

За словами Герасимчука, у сфері енергетики Україна та Молдова мають амбітну мету виробити та реалізувати план спільних дій із інтеграції енергетичних систем України та Молдови до європейської мережі системи операторів передачі електроенергії.

Водночас він зауважив, що не зважаючи на амбітні плани та спільні декларації ситуація у сфері енергетичної співпраці наразі між країнами залишається проблематичною.    

Читайте також: Молдова та Україна домовилися про лібералізацію транспортних перевезень

Він пояснив, що молдавською стороною було прийнято рішення про зменшення залежності від постачання електричної енергії російським виробником, контракт виграла українська компанія ДТЕК. 

Однак, в червні 2017 року міністерство енергетики Молдови вирішило внести зміни до контракту, який українська компанія виграла в рамках державного тендеру та запровадило нове положення. За новими умовами уряду дозволялося купувати електричну енергію у російської електростанції. Тобто, зазначив Герасимчук, це питання між сторонами є проблематичним і поки що не вирішене.

Також у дослідженні йде мова і про погіршення екологічної ситуації у басейні річки Дністер, яка непокоїть як українських, так і молдавських екологів.

У 2016 році, незважаючи на міжнародні зусилля, проблема з річкою Дністер знаходиться у критичній стадії. Герасимчук пояснив, що молдавські екологи зафіксували, що рівень води у Дністрі досягнув критичної позначки у 8,4 метра, що створює ризик припинення водопостачання до Кишинева.

Позитивним моментом у цій ситуації є те, що Україна та Молдова висловили готовність попросити європейську комісію проаналізувати цю ситуацію, зокрема, і щодо планів України стосовно будівництва гідроелектростанції на Дністрі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-