Нафтогаз оцінив збитки через втрату ліцензій на видобуток у 150 мільярдів

Нафтогаз оцінив збитки через втрату ліцензій на видобуток у 150 мільярдів

Укрінформ
Внаслідок позбавлення НАК "Нафтогаз Україна"  спецдозволів на розробку нафтогазоносних ділянок держава недоотримає близько 150 млрд грн рентних платежів.

Про це інформує прес-служба Нафтогазу.

"Рішення Апеляційного адміністративного суду Києва, яке позбавляє НАК "Нафтогаз України" права на розробку Будищансько-Чутівської, Оболонської та Писарівської газоносних площ, призведе до значних втрат держбюджету та місцевих бюджетів Полтавської області протягом найближчих років", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що позбавлення Нафтогазу права розробки даних ділянок фактично означатиме зрив виконання урядової програми 20/20.

"За період дії спеціальних дозволів на зазначених ліцензійних ділянках планувалось видобути 69,6 млрд куб. м газу та 10,7 млн т нафти і газового конденсату. Відповідно, лише рентні платежі до державного бюджету мали скласти більше 148 млрд грн. Більше 7,4 млрд грн мало надійти до місцевих бюджетів Полтавської області", - повідомили у НАК.

За 5 років підготовки цих територій до видобутку Нафтогаз інвестував у розвідувальні та підготовчі роботи близько 800 млн грн. Плани на 2017 рік передбачали інвестування ще 1,1 млрд грн: "Внаслідок рішення суду ці кошти можуть бути втрачені компанією. Нафтогаз звертає увагу на небезпеку повернення до практики непрозорого розподілу відібраних у державних компаній ділянок між приватними структурами. За наявною інформацією, певні приватні компанії вже підготували заявки на відібрані у Нафтогазу ділянки".

Читайте також: Коболєв каже, що у Нафтогазу немає конфлікту з урядом

У 2016 році Нафтогаз уклав угоду з Укргазвидобуванням щодо розробки ліцензійних ділянок, яка дозволяла розпочати видобуток незалежно від строку затвердження фінансового плану Нафтогазу. Саме після цього, наголошують у НАК, почались дії, спрямовані на вилучення у Нафтогазу спеціальних дозволів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-