Парубій: У бюджеті-2018 заклали майже 164 мільярди на оборону

Парубій: У бюджеті-2018 заклали майже 164 мільярди на оборону

Укрінформ
У Держбюджеті на 2018 рік передбачено майже 164 млрд грн на фінансування національної безпеки й оборони, що на 20 мільярдів перевищує аналогічні видатки минулого року.

Про це Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив в інтерв'ю телеканалу «Рада», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У Державному бюджеті на 2018 рік передбачається й підвищення мінімальної заробітної плати, і зарплати лікарям і вчителям, але як завжди прерогативою номер один є питання безпеки і оборони - я на цьому особливо наголошував під час підготовки бюджету. Можу сказати з гордістю, що як і в попередні роки цього року суттєво збільшені суми на безпеку й оборону. Цього року в бюджеті передбачено майже 164 млрд грн на безпеку й оборону, і це на 20 мільярдів більше, ніж попереднього року», - сказав спікер.

При цьому Парубій не применшує потреби у фінансуванні й інших галузей, а збалансованість бюджету вважає спільним досягненням парламенту та уряду.

«Це не просте рішення, тому що для країни в час реформ вкрай важливим є фінансове забезпечення кожної реформи. Я хочу вам нагадати, що впровадження й освітньої, і медичної, і пенсійної реформи передбачає збільшення заробітних плат і видатків на ці сфери. Але паралельно ми повинні пам'ятати, що ми - парламент воюючої країни, і тому те, що нам вдалося настільки збалансувати бюджет, що ми змогли на 20 млрд грн більше коштів дати на безпеку й оборону, на наших хлопців на передовій, на сучасне озброєння для української армії, я вважаю, це важливим кроком і це спільне досягнення парламенту та уряду», - уточнив Голова ВР.

Як повідомляв Укрінформ, 14 листопада Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект «Про Державний бюджет України на 2018 рік».

Читайте також: Паливо для Міноборони: НАБУ показало схему розкрадання

15 вересня Кабінет міністрів схвалив проект Державного бюджету на 2018 рік та зареєстрував документ у Верховній Раді. Планується, що доходи загального фонду зведеного бюджету вперше перевищать 1 трильйон гривень та досягнуть 1 трильйона 30 мільярдів гривень при зростанні ВВП на рівні 3% та 7% інфляції. Дефіцит проекту Держбюджету-2018 бюджету становить 2,4%.

Крім того, відповідно до документа курс долара у 2018 році може сягнути 30 гривень.

Проектом бюджету пропонується із 1 січня 2018 року встановити мінімальну заробітну плату в розмірі 3723 гривень, прожиткового мінімуму - 1700 гривень. На сектор національної безпеки й оборони планується виділити 5% ВВП - близько 163 млрд гривень; на АПК - 7,3 млрд гривень, із яких один млрд гривень витратять на розвиток фермерських господарств; на освіту - 217,5 млрд гривень, при цьому зарплату вчителям наступного року обіцяють збільшити на 25%. На охорону здоров'я передбачається виділити 112,5 млрд гривень, із яких майже 6 млрд гривень піде на закупівлю ліків для українців через міжнародні організації. На розвиток українського кінематографа передбачено 500 млн гривень.

Водночас 44 млрд гривень закладається на будівництво і ремонт доріг та 55 млрд гривень на субсидії. У Державний фонд регіонального розвитку закладено, як і цього року, 10 млрд гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-