У Комітеті Ради заявили про підвищення акцизів на індекс інфляції у 2018 році

У Комітеті Ради заявили про підвищення акцизів на індекс інфляції у 2018 році

Укрінформ
Наступного року планується підвищення всіх ставок акцизів на індекс інфляції, за винятком акцизів на горілчані вироби, пиво, вино і радіочастотний ресурс.

Про це розповіла у вівторок журналістам у кулуарах Верховної Ради голова парламентського Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Всі ставки акцизів наступного року планується збільшити на індекс інфляції, а це 11,2 відсотка. Винятком залишаться акцизи для алкогольних товарів, вина, пива і радіочастотного ресурсу. Для цих галузей ми приберемо імперативну норму і підемо назустріч їм тільки тому, що значно росте падіння виробництва і зменшення робочих місць. Залишимось на ставках, які діяли у 2017 році", - сказала Южаніна. 

За її словами, у проекті Бюджету на 2018 рік ресурс від акцизного збору спочатку був закладений на рівні 14 млрд грн, однак після перегляду акцизу на певні групи товарів  цей ресурс зменшився на 1,7 млрд грн. "Зараз, коли ми переглянули і виключили певні групи товарів, то ресурс акцизний зменшиться десь на 1,7 млрд. А решта залишається, тому для прийняття Бюджету-2018 внесення змін до Податкового кодексу в частині індексації ставок акцизного податку є надзвичайно важливим", - зазначила Южаніна. 

Читайте також: "Укрпиво" пояснило, чому вітчизняного хмільного напою поменшає

Вона підкреслила, що цього року було прийнято рішення переглянути застосування імперативної норми Податкового кодексу щодо обов'язкової індексації ставок акцизного податку та інших рентних платежів на індекс інфляції, зважаючи на негативний розвиток окремих галузей. Було прийнято рішення відмінити цю норму на 2018 рік стосовно таких груп товарів: горілчані вироби - у зв'язку з тим, що виробництво за період 2017 року скоротилося на 26 відсотків,  пивоварна галузь, оскільки там також катастрофічна ситуація, виробництво міцного вина та плата за радіочастотний ресурс.

"В окремих галузях у нас з акцизного податку в абсолютних  цифрах недобір 1,5 млрд в цьому році, тому підвищувати ставки наступного року немає сенсу, і ці галузі попросили провести експеримент у зворотньому напрямку, дати їм можливість залишитись на попередніх ставках, тому що зростання тіньового ринку настільки серйозне, а робота щодо його зменшення проводиться дуже повільно", - констатувала Южаніна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-