Експерти прогнозують стабілізацію цін на більшість продуктів в листопаді

Експерти прогнозують стабілізацію цін на більшість продуктів в листопаді

Укрінформ
У листопаді варто очікувати стабілізації цін на овочі та фрукти, з коливанням цін в межах 10%, та ще менші коливання цін на м’ясо, молоко та бакалійні продукти. 

Про це Укрінформу повідомили в профільній асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

«Для більшості продуктів споживчого кошика стимулюючим фактором росту цін виступав курс гривні, який демонстрував незначне послаблення», - заявив експерт аграрних ринків Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Євгеній Дворнік.

У той же час, вважають в УКАБ, матиме свій вплив і сезонний фактор.

"У листопаді варто очікувати стабілізації цін на овочі та фрукти. Оскільки пік виробництва вже пройшов, коливання цін можливе в межах 10%", - зазначили в УКАБ.

Для порівняння, у жовтні вартість овочів борщового набору продовжувала знижуватись. Зокрема, середній рівень закупівельних цін на картоплю знизився на 7% порівняно з вереснем, капусти – на 16%, моркви – на 12%, цибулі – на 15%. Вартість буряку не змінилась.

На ринку м’яса у листопаді почне проявлятися сезонне збільшення виробництва, оскільки домогосподарства починають вирізати худобу, через збільшення витрат на утримання. У той же час, попит з боку м’ясопереробних підприємств росте перед початком заготовки продукції на новорічні та різдвяні свята. Тому, за прогнозами УКАБ, на ринку м’яса у листопаді варто очікувати коливання цін в межах 3-5%. 

Читайте також: Споживчі ціни з початку року зросли на 11,5% - Держстат

Для порівняння, у жовтні зниження закупівельних цін на свинину та зниження попиту на курятину призвели до незначного зменшення ціни в розмірі 1,9% та 0,5% відповідно. В той же час, ціни на яловичину показали незначний ріст. 

Вартість молока продовжуватиме демонструвати незначний ріст під впливом фактору сезонності.  Уже в жовтні вартість молока зросла на 2,3%.

Бакалійні продукти, згідно з прогнозом, показуватимуть переважно низхідний ціновий тренд в межах 2-4% під впливом збільшення виробництва.

Для прикладу, у жовтні вартість бакалійних продуктів  переважно знижувалась, однак девальвація гривні спричинила підвищення цін на олію.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-