Безпідставно прийти з обшуком до легального бізнесу стане неможливо - законопроект

Безпідставно прийти з обшуком до легального бізнесу стане неможливо - законопроект

Укрінформ
Кабінет міністрів підготував законопроект про посилення захисту бізнесу й підвищення відповідальності правоохоронців під час проведення обшуків на підприємствах.

Про це заявив Прем'єр-міністр Володимир Гройсман на засіданні уряду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Коли приходять безпідставно на чесний легальний бізнес з обшуками, вилучають сервери, первинну документацію без будь-якої відеофіксації тощо. Це неприпустимо, ми маємо поставити в цьому питанні крапку. Ми спільно напрацювали законопроект - Міністерство юстиції, Міністерство внутрішніх справ, Секретаріат КМ, Офіс Омбудсмана, - для того, щоб урешті-решт спільно з парламентом, Президентом поставити у цьому питанні крапку", - сказав він.

Читайте також: Уряд має подвоїти темпи економічного зростання - Гройсман

За його словами, законопроект передбачає запровадження аудіо- та відеофіксації обшуків на підприємствах, обов'язковий допуск адвокатів до проведення обшуків або інших дій, а також створення незалежної комісії з розгляду конкретних випадків правопорушень правоохоронцями по відношенню до бізнесу, уже доведених у судах, для чого керівникам правоохоронних органів надаватимуться відповідні рекомендації.

Згідно з документом докази, отримані під час виконання ухвали про обшук, винесеної без технічної фіксації, визнаються недопустимими. Також недопустимими є докази, отримані під час обшуку, на який не було допущено захисника.

Силовикам заборонять вилучати оригінали фінансово- господарської документації, комп'ютерну техніку, сервери, мобільні телефони - документ міститиме вичерпний перелік винятків.

Водночас заявник матиме право отримати підтвердження реєстрації кримінальної справи (витяг з ЄРДР). Особи, проти яких відкриті провадження, мають право оскаржувати бездіяльність слідчого вносити клопотання про застосування розумних строків провадження.

Гройсман висловив сподівання, що проект закону буде максимально швидко внесений у Верховну Раду, а парламент ще до кінця року ухвалить його.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-