Децентралізація: Порошенко заявляє про зростання доходів бюджетів у 2,5 раза

Децентралізація: Порошенко заявляє про зростання доходів бюджетів у 2,5 раза

Укрінформ
Доходи місцевих бюджетів за три роки впровадження реформи децентралізації зрости у 2,5 рази, очікується зростання іх частки у зведених місцевих бюджетах.

Про це Президент Петро Порошенко заявив у вівторок під час засідання Ради регіонального розвитку, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«За три роки її (реформи децентралізації - ред.) впровадження власні доходи місцевих бюджетів зросли в два з половиною рази із загальних власних доходів. Але є більш узагальнюючий показник. У середині минулого десятиліття, коли я працював головою відповідного парламентського комітету, частка місцевих кошторисів із трансфертами у зведеному бюджеті складала менше 30%. В 2015 вона була вже 45%, цього року 49,3%. Ми наближаємося до показника 50 на 50», - зазначив Президент.

Він також підкреслив необхідність рівномірного розподілення вигоди від нарощення доходної частини місцевих бюджетів, як у віддалених містечках, так і в обласних центрах.

«Але дуже важливо простежити за тим, аби вигоду від децентралізації отримали громадяни по всій країні. Її мають відчути не тільки в обласних центрах та інших великих містах, де лише на депозитах лежить майже 15 мільярдів гривень, а й у віддалених містечках та селах. Відповідь на це питання знаходиться у площині подолання нерівномірності нарощення доходної частини місцевих бюджетів, а головне - у продовженні створення об'єднаних територіальних громад», - наголосив Президент.

За його словами 3118 сіл та селищ вже згуртувалися у 665 більших та фінансово спроможних громад. 

Він зазначив, що об'єднані громади автоматично отримують у своє розпорядження 60% від податку на доходи громадян. «Це моментально призвело до дворазового, а подекуди й істотно більшого стрибка їхніх власних надходжень. І зараз  батога не потрібно, коли такі пряники пропонують», - сказав Порошенко.

Читайте також: Порошенко пояснив, чому часто їздить у регіони

При цьому він відзначив зростання ролі  голів громад і місцевих рад.

«Це потребує і особливо відповідального ставлення селян до виборів органів місцевого самоврядування. Це у Верховній Раді  у нас без говорунів ніяк, бо ж сама назва «парламент» походить від дієслова «говорити». А в сільських радах потрібні добрі газди, здатні раціонально розпоряджатися тими новими можливостями, які дає децентралізація», - наголосив Порошенко.          

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-