Правоохоронці провели обшуки на Мужіївському родовищі золота

Правоохоронці провели обшуки на Мужіївському родовищі золота

Ексклюзив
Укрінформ
Співробітники прокуратури та СБУ провели обшуки на Мужіївському родовищі золота та у приміщеннях ТОВ «Карпатська рудна компанія» у місті Берегово (Закарпатська обл.) в рамках розслідування кримінальної справи за фактом розкрадання майна ТОВ «Закарпатполіметали». 

Про це повідомили Укрінформу в Генпрокуратурі.

Обшуки були проведені за рішенням Печерського райсуду з метою вилучення доказів протиправного заволодіння майном ТОВ «Закарпатполіметали».

У ході слідчих дій правоохоронці вилучили документи та комп’ютерну техніку.

Як зазначили у відомстві, кримінальна справа за фактом розкрадання майна ТОВ «Закарпатполіметали» була порушена у травні 2014 року. Як встановило слідство, протягом 2013 – 2014 років ТОВ «Карпатська рудна компанія» та ТОВ «Гірничо-геологічне підприємство «Бріком» за безцінь викупили ключові активи державної ТОВ «Закарпатполіметали», зокрема, гірничо-збагачувальну фабрику і комплекс будівель «вертикальної шахти РЕ-1». 

Читайте також: Державі повернули "лежалі хвости" закарпатського золоторудника на 30 мільйонів

За даними ЗМІ, ці підприємства мають відношення до екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, який оголошений у розшук. Так, до серпня 2016 року власником ТОВ «Карпатська рудна компанія» виступало ТОВ «Гірничо-металургійний комплекс», яке належало донецькому бізнесмену Валерію Бредихіну та його дружині Олені Нюнькіній. При цьому Бредихін був довіреною особою Захарченка і мав з його дружиною Людмилою Захарченко спільну фірму «Линкруст». Наразі Бредихіну оголошено підозру в розкраданні активів ТОВ «Закарпатполіметали», його самого оголошено в міжнародний розшук у зв’язку із переховуванням на тимчасово окупованій території Донецької області.

Проте, після зміни влади та втрати адміністративного впливу, у серпні 2016 року Бредихін продав ТОВ «Карпатська рудна компанія» кіпрській компанії «Avellana Gold Ltd», яка через низку офшорних юрисдикцій належить кінцевому бенефіціарному власнику американцю Севеджу Браяну.

Водночас після перереєстрації активів не змінився донецький контактний телефонний номер ТОВ «Карпатська рудна компанія». При цьому цей телефонний номер співпадає з номером ще одного колишнього активу Захарченка – Мармурового кар’єру «Трибушани», торговою маркою якого він і нині володіє спільно з вищезгаданим Бредихіним.

Наразі Мужіївське родовище є єдиним достатньо розвіданим в Україні, на якому раніше видобувалося золото.

На сьогоднішній день там знаходиться 55 тонн золота, 1 мільйон тонн цинку і свинцю розвіданих запасів. У грошовому еквіваленті – майже 3,8 мільярда доларів.

Також на території родовища розташоване сховище відпрацьованої породи. У цьому сховищі вже є 1 тонна видобутого золота і 4,5 тонни срібла. Якщо перевести це на гроші, мова йде про 32 мільйони доларів і 3 мільйони доларів відповідно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-