Ліквідація Нафтогазу може розпочатися після рішення Стокгольму - Кістіон

Ліквідація Нафтогазу може розпочатися після рішення Стокгольму - Кістіон

Укрінформ
Дата остаточного рішення Стокгольмського арбітражу за справами щодо контрактів купівлі-продажу та транспортування газу між НАК "Нафтогаз України" та російським Газпромом стане відправною точкою для початку ліквідації Нафтогазу.

Про це в інтерв'ю "Економічній правді" сказав віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон, повідомляє Урядовий портал.

"Я вважаю, що треба провести демонополізацію. НАК може залишитися як юридична особа у сегменті газового ринку і працювати як газовий дистриб'ютор на рівних умовах з іншими компаніями", - сказав Кістіон.

Він зазначив, що для початку ліквідації Нафтогазу потрібно провести відокремлення функції транспортування газу від компанії, а для цього треба дочекатися рішення Стокгольмського арбітражу.

Читайте також: Управління ГТС: Rothschild допоможе Нафтогазу з пошуком партнера

"Будь-який процес повинен бути еволюційним. Передусім нам треба завершити анбандлінг - від'єднання діяльності з транспортування газу. Потім слід відділити Укргазвидобування, а НАК може існувати як трейдер, це його право. Процес відокремлення активів від Нафтогазу пов'язаний з розглядом судового спору в Стокгольмі. Як тільки буде рішення, з'явиться відповідь на це запитання (термін ліквідації Нафтогазу - ред.)", - зазначив Кістіон.

Він висловив думку, що мова не йде про ліквідацію "Нафтогазу" і всіх компаній, які до нього входять. Йдеться тільки про ліквідацію надбудови.

"Що вона виробляє? Знаєте, скільки грошей вона витрачає на своє утримання? 1,8 млрд грн на рік. Це адміністративні витрати на одну тільки надбудову", - зазначив Кістіон.

Він також анонсував, що відокремлення ГТС від Нафтогазу відбудеться протягом максимум трьох місяців, однак якщо Нафтогаз програє у Стокгольмі, процес відбудеться ще швидше.

"Ми проведемо його ще швидше. Якщо у Стокгольмі все буде добре, ситуація на ринку газу у 2018 році кардинально зміниться", - констатував віце-прем'єр-міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-