Смолій: Рівень інфляції в жовтні буде дещо вищим за прогнозований

Смолій: Рівень інфляції в жовтні буде дещо вищим за прогнозований

Укрінформ
Хоча рівень інфляції зараз перевищує прогнозований показник, він все-одно буде нижчим в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Це зазначив у ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу в.о. голови Національного банку України Яків Смолій.

"У кінці жовтня Нацбанк оновить кінцеві макропрогнози, й прогноз по інфляції, можливо, буде переглянутий в залежності від того, як відбуватиметься ситуація в останні тижні місяця. Хоча ми очікуємо, що інфляція в жовтні в порівнянні з цим же періодом минулого року повинна уповільнитися, оскільки торік причиною для суттєвого стрибка було підвищення тарифів на комунальні послуги, чого не передбачається зараз", - підкреслив керівник НБУ.

Водночас, зазначив він, очікується, що рівень інфляції в жовтні все ж буде дещо вищим за прогнозований раніше та "вийде за межі коридору". Однак, продовжив керівник Нацбанку, ситуація контрольована і має свої пояснення.

Серед причин, які зараз впливають на цей показник, Смолій назвав подорожчання сирих продуктів харчування, таких як овочі й фрукти. Це пов'язано, в першу чергу, з весняними заморозками та значно нижчою їх врожайністю, ніж у попередні періоди.

Інший фактор, який вплинув на підвищення продовольчих цін – це збільшення експорту, в той час як виробництво не було нарощено адекватно. Це суттєво помітно в молочно-м'ясній групі товарів. Крім того, підвищення акцизу на тютюнові вироби в споживчому кошику також відіграє свою роль.

Читайте також: У Нацбанку не очікують різкої девальвації гривні

Тим не менше, керівник НБУ висловив сподівання, що в першому півріччі наступного року інфляція повернеться до центрального значення цільового коридору, а надалі в 2018-2019 роках не перевищуватиме цілей, визначених у короткостроковій і середній перспективах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-