У Нацбанку не очікують різкої девальвації гривні

У Нацбанку не очікують різкої девальвації гривні

Укрінформ
Нинішня економічно-фінансова ситуація в Україні та наявність достатнього рівня золотовалютних резервів у Нацбанку фактично виключають можливість суттєвої девальвації української національної валюти.

Про це розповів у Вашингтоні в ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу в.о. голови НБУ Яків Смолій.

"На сьогодні у нас немає підстав говорити, що гривня різко й суттєво девальвуватиме, оскільки фундаментальні фактори для її курсу зараз сприятливі - світові ціни на товари українського експорту, особливо на сталь, є високими, до того ж скоро почне надходити валютна виручка від нового врожаю", - зауважив керівник Нацбанку України.

Крім того, за його словами, в НБУ зараз зосереджений достатній рівень міжнародних резервів - $18,6 млрд, що є максимумом з початку 2014 року. "Ці кошти можна буде задіяти для пом‘якшення значних коливань курсу", - зазначив Смолій.

Коментуючи коливання гривні наприкінці вересня – на початку жовтня, глава НБУ назвав їх "незначними". Він висловив переконання, що це було викликано, передусім, сезонними факторами. 

"Наприклад, в цей період вже не здійснюється експорт старого врожаю, і ще не розпочався експорт нового, але аграрії вже закуповують паливно-мастильні матеріали на майбутнє. Крім того, очікування, які анонсувалися влітку, що курс зростатиме, також спрацювали як психологічний фактор", - сказав Смолій.

Читайте також: НБУ: Транш від МВФ може бути до кінця року

Водночас, він зауважив, що оприлюднений недавно урядом України прогнозований курс гривні на рівні 30,1 грн/долар у кінці 2018 року є "технічним параметром" для бюджетних розрахунків. Наприклад, наприкінці нинішнього року цей параметр є нижчим за прогнозований.

"Іншими словами, для того, щоб він у середньому за рік досяг (прогнозовану – ред.) відмітку 27,8, вже зараз і до кінця року треба мати щоденний курс під 30 гривень за долар. Оскільки, як ми бачили, з квітня й до кінця серпня гривня зміцнювалась і утримувалась на рівні 25,5-26,5 за долар", - зауважив керівник НБУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-