Данилюк: Ми просунулися в переговорах з МВФ щодо ціни на газ

Данилюк: Ми просунулися в переговорах з МВФ щодо ціни на газ

Укрінформ
Україна і МВФ зафіксували основні принципи в процесі обговорення нової формули ціни на газ, що є однією із головних передумов для виділення наступного траншу, та продовжуватимуть переговори поки що на дистанційній основі.

Про це поінформував міністр фінансів України Олександр Данилюк у неділю за результатами зустрічей з керівництвом МВФ, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Ми просунулися в перемовинах щодо формули на газ. Ми не досягли остаточної згоди, але ми просунулися, зафіксували певні принципи. Перемовини тривають", - зауважив глава Мінфіну.

Він також прокоментував позиції сторін у цьому питанні. "Ми не наполягаємо (буквально) на формулі, і до речі, МВФ також не наполягає на якійсь формулі. У нас у програмі зафіксований один ключовий принцип: ціни мають бути на рівні імпортного паритету", - зауважив міністр.

Це, за його словами, означає, що "ціни, за якими продається газ в Україні, мають відповідати цінам на газ, який імпортується в Україну". Тому в базовий розрахунок беруться "не якісь орієнтири на біржі", а реальні ціни імпорту в Україну.

Водночас глава Мінфіну підкреслив: "Взагалі я не хочу, щоб це виглядало (так), що ми зараз граємося з МВФ, а МВФ із нами, що сперечаємося – це не так. Питання ціни на газ – воно надзвичайно чутливе, й ціна має бути справедливою".

Данилюк додав: якщо ціна буде занизькою, "це створюватиме можливості для корупції на ринку". Якщо вона буде зависокою - українці платитимуть більше, виникне потреба в більших субсидіях, а це підвищить навантаження на бюджет, на систему адміністрування субсидій. "Тому тут треба знайти правильний оптимум. Єдина оптимальна позиція – це імпортний паритет", - зауважив міністр.

Читайте також: Данилюк про переговори з МВФ: Очікуємо транш до кінця року

Зараз же, за його словами, діє формула, за якою Україна орієнтується на "хаб", тобто на ціну в Німеччині. "Ми зробили попередні розрахунки й дійшли висновку, що це не є коректним орієнтиром для імпортного паритету. Ми подивилися на ціни на газ, який постачається в Україну, там вони відрізняються. Тому ми хочемо взяти ціни реального імпорту", - пояснив Данилюк.

Це також, за його словами, є позицією МВФ. "Будь-яку формулу, що відповідатиме імпортному паритету, вони підтримають", - наголосив Данилюк.

Проте міністр не прокоментував, як можуть змінитися ціни на газ для населення за новою формулою. "Зараз ми фіксуємо принципи, далі ми будемо робити розрахунки разом з МВФ, і це вже буде результатом. Зараз я не можу сказати (остаточну ціну – ред.)", - сказав він.

Міністр фінансів ще раз підкреслив, що Україна обирає просування до повної лібералізації ринку газу. "Тобто вільний ринок – це конкуренція. У принципі, держава не має визначати цього. Коли це робить ринок, то ціни виходять нижчими", - зауважив Данилюк.

Він також уточнив, що переговори з МВФ щодо ціни на газ поки продовжуватимуться "на відстані".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-