Експерт: Київщина - лідер зі зростання цін на соціальні продукти

Експерт: Київщина - лідер зі зростання цін на соціальні продукти

Укрінформ
Цього року продукти з переліку соціального набору найшвидше дорожчають на Київщині.

Про це заявив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.

"З переліку 23 соціальних продуктів Київська область є лідером по зростанню ціни на 5 продуктів, серед яких чорний та білий хліб, яловичина, сало та цукор. Трошки їй поступилося Закарпаття, де подорожчали 4 найменування продуктів, а саме свинина, м’який сир, морква та буряк", - зазначив Дорошенко.

Експерти Асоціації постачальників торговельних мереж проаналізували, як змінилася ціна на продукти харчування у кожному регіоні України з початку року, тобто з 10 січня по 20 вересня. 

"На жаль, картина сумна, і говорить про те, що не працюють державні органи, які б контролювали ціни у регіонах. За даними Державної служби статистики України, найбільше подорожчав продукт №1 - хліб, у Київській області. Так, зокрема, «соціальний» білий та чорний хліб додав 37%. Середній показник по всіх регіонах України подорожчання білого хліба – 14%, а чорного – 15%", - заявив експерт. 

Київщина також є «лідером» з росту цін і на український національний продукт сало – на 75%, тоді як в середньому по України сало зросло на 42%. 

Київська область є на передових по росту цін і на яловичину – 45%. Середній український показник зростання ціни – 26%. 

Свинина і куряча тушка найбільше додали в ціни відповідно у Чернівецькій – 57% і Тернопольскій – 41% областях. З початку року свинина в середньому подорожчала на 44%, а курка у тушці – на 31%. 

Читайте також: Уряд прогнозує здорожчання комуналки на 20%

Молоко найбільше зросло на Буковині – на 22%, тоді як по Україні цей продукт зріс на 13%. 

Миколаївська область є одноосібним лідером із зростання цін на сметану і вершкове масло – на 22%. Всеукраїнське середнє зростання сметани становило 14%, а вершкового масла – 9%. 

Найдорожчим цукровим регіоном є Дніпропетровщина, де з початку року ціна зросла на 11%, а по Україні – на 8%. 

Картопля більше зросла в ціні на Вінниччині 24%, капуста – у Сумській області 75%, морква – на Житомирщині 122%, цибуля – на Рівненщині 62%. Середній показник зростання ціни з початку року по всіх регіонах України картоплі складає 16%, капусти – 48%, моркви – 84%, цибулі – 40%. 

Водночас, гречана крупа по Україні подешевшала на 20%. Найменше зменшилася ціна гречки на Вінниччині – 15%. 

Яйця курячі з початку року у середньому просіли на 12%. Найменше яйця подешевшали на Черкащині – на 5%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-