Укрнафта: Держгеонадра відверто порушують закон, не продовжуючи спецдозволи

Укрнафта: Держгеонадра відверто порушують закон, не продовжуючи спецдозволи

Укрінформ
Компанії "Укрнафта" загрожує банкрутство через дії Держгеонадр, яка, попри рішення судів, блокує продовження дев'яти спецдозволів на розробку надр цього року і 27 наступного.

Про це повідомив голова правління ПАТ "Укрнафта" Марк Роллінc в інтерв'ю "РБК-Україна". 

"У нас є проблема із продовженням дев'яти спецдозволів цього року і 27 наступного. Це не просто комерційна проблема, де ми можемо втратити обсяг видобутку і гроші. Є загроза існуванню "Укрнафти", компанії загрожує банкрутство. Це буде мати катастрофічні наслідки, враховуючи, що у нас працює 25 тисяч осіб, і що компанія є одним з найважливіших елементів енергетичної безпеки країни. Якщо виходити з логіки державних інтересів, то дії Держгеонадр йдуть урозріз з нею, оскільки держава втрачає більше інших. Вже цього року з моменту зупинки першого родовища у березні держава втратила 300 мільйонів гривень від недоотриманої рентної плати", - зазначив Роллінс. 

Він підкреслив, що жодних законних передумов для блокування діяльності компаній немає, оскільки виконані всі необхідні процедури. На думку Роллінса, йдеться або про відверту корупцію або про політичне втручання.

"Ми виконали всі необхідні процедури, щоб продовжити спецдозвіл. Немає ніяких законних підстав для того, щоб цього не робити. Ми виграли два позови до Держгеонадр за трьома і шістьма спецдозволами, які закінчуються цього року. Судові рішення вступили в силу і зобов'язують регулятора подовжити і видати спецдозвіл "Укрнафті". За одним з позовів вже ведеться виконавче провадження. Але в.о. глави Держгеонадр (Олег Кирилюк, - ред.) все ще не підписує наказ про продовження. Ми маємо справу із очевидним порушенням закону. Допускаю, що може йти мова про корупцію або політичне втручання", - припустив Роллінс.

Читайте також: В Укрнафті здивовані зростанням податкового боргу на 2 мільярда за даними ДФС

При цьому, він підкреслив, що 75% втрат від зупинки видобутку через спецдозволи несе саме держава.

"Якщо хтось вважає, що можна виграти від цього, скажу, що вони сильно помиляються і не розуміють ситуацію. Якщо взяти фінансову сторону питання, то 75% втрат від зупинки видобутку через спецдозволи доводиться на державу, як акціонера і одержувача податків. І тільки 25% - на інших міноритарних акціонерів. Йдеться як про інституційних міноритарних інвесторів, так і про приватних, хто придбав акції компанії на біржі. Банкрутство "Укрнафти" буде катастрофою для всіх акціонерів", - зазначив Роллінс.

Нагадаємо, минулого тижня комітет Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи визнав незадовільною роботу тимчасового керівництва Державної служби геології та надр, яке перебувало на випробувальному терміні 4 місяці, - першого заступника голови Держгеонадр Миколи Фощія та заступника голови Держгеонадр Олега Кирилюка, який також виконує обов'язки голови відомства. У цьому зв'язку парламентський комітет рекомендуватиме проведення нового конкурсу на призначення керівництва.

Протягом кількох останніх місяців кілька компаній публічно заявили про перешкоджання їх діяльності з боку Держгеонадр через невидачу ліцензій на видобуток та розробку надр. Зокрема, це "Нафтогаз України", "Укрнафта", "Укргазвидобування", "Східний ГЗК", "Атомпрофспілка".

Водночас за даними ЗМІ, близько 90% заявок надрокористувачів, поданих в Держслужбу геології та надр на розгляд упродовж останніх 3 місяців, залишились без розгляду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-