Коболєв: МВФ стурбований заполітизованістю визначення ціни на газ для населення

Коболєв: МВФ стурбований заполітизованістю визначення ціни на газ для населення

Укрінформ
Міжнародний валютний фонд стурбований ситуацією в Україні, зокрема, через відсутність автоматичного механізму формування ціни газу для населення та політичне втручання у цей процес.

Про це на прес-конференції сказав голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ціна на газ повинна бути деполітизованою. Потрібно повністю прибрати механізм, коли хтось має брати на себе політичну відповідальність і приймати рішення. Це завжди буде проблемою. Єдиний механізм, який є, це передати ціноутворення автоматичному ринковому механізму", - сказав Коболєв.

Читайте також: Транзакції Нафтогазу на понад 0,5 мільярда схвалюватиме уряд - Коболєв

На його думку, саме відсутність деполітизації ціни газу викликає негативну оцінку з боку Міжнародного валютного фонду. 

"Вони у квітні зрозуміли, що питання вдалося деполітизувати, але на разі вони бачать, що це не так. Запропонований механізм автоматично не працює", - зазначив Коболєв.

Голова НАК наголосив, що відповідальний орган - Міністерство енергетики та вугільної промисловості - до сьогодні не визначив ціну на газ на ІV квартал, що створює величезні ризики для всього ринку.

Він додав, що за словами президента ЄБРР, Україна не може собі дозволити відкладати реформи, необхідні для створення міцної економіки.

"Головним критерієм успішної реформи є здатність кінцевого споживача вільно обрати постачальника газу, здатність отримувати субсидії у монетизованому вигляді, реальна конкуренція між постачальниками та усунення непотрібних монопольних явищ", - сказав Коболєв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-