Гройсман обіцяє продовжити реформи в Нафтогазі

Гройсман обіцяє продовжити реформи в Нафтогазі

Укрінформ
Прем’єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що реформування НАК "Нафтогаз" буде продовжено і навіть поглиблено.

Про це він заявив під час засідання уряду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я гарантую, що будуть продовжені реформи і прискорені для того, щоб "Нафтогаз" був сучасною, якісною компанією, у якій впроваджено належні принципи корпоративного управління", - сказав Гройсман.

Він також наголосив, що в результаті реформи "Нафтогаз" припинить бути монополістом на нафтогазовому ринку України.

Крім того, глава уряду пообіцяв, що спільно з міжнародними партнерами буде публічно оновлено і наглядову раду компанії з метою залучення "максимально якісних кадрів для продовження реформи".

Як повідомлялося, у вівторок, 19 вересня, останні незалежні члени наглядової ради "Нафтогазу" Пол Ворвік та Маркус Річардс повідомили компанію про намір піти у відставку. Своє рішення вони пов'язують зі згортанням реформ з боку уряду.

На початку вересня стало відомо, що Секретаріат Енергетичного Співтовариства повідомив Україну про початок процедури вирішення спору, пов’язаного з порушенням Україною її зобов’язань за Договором про заснування Енергетичного Співтовариства. Йдеться про фактичне монопольне становище на ринку газу НАК "Нафтогаз України" та відсутність реформ у цій сфері, що визначені зобов'язаннями України та відповідними змінами в українському законодавстві. Приєднавшись до Енергетичного Співтовариства, Україна взяла на себе зобов’язання запровадити ключові правові норми ЄС у сфері енергетики. Нормативні документи Третього Енергетичного Пакету вимагають відокремлення транспортування від видобування та постачання природного газу. В Україні ці норми було запроваджено законом "Про ринок природного газу".

У ході засідання уряду 6 вересня Кабінет міністрів України доручив Міненерговугіллю створити міжвідомчу комісію з розслідування систематичного невиконання НАК "Нафтогаз України" плану передачі активів, матеріально-технічних та інших ресурсів, необхідних для ефективної роботи ПАТ "Магістральні газопроводи України".

При цьому, міністр енергетики Ігор Насалик заявив, що "Нафтогаз" фактично саботує процес своєї реструктуризації.

Читайте також: Останні незалежні директори Нафтогазу вийшли зі складу наглядової ради

Після критики, що пролунала, "Нафтогаз" заявив, що йому потрібно два роки та 22 млн грн, щоб зробити оцінку своїх активів, необхідну для реструктуризації компанії.

Навесні 2017 року троє незалежних членів наглядової ради "Нафтогазу" Чарльз Проктор, Маркус Річардс і Пол Уорвік звернулися до уряду з попередженням про можливий відхід в разі відсутності зрушень у вирішенні хронічних проблем НАК. У квітні 2017 року через  відсутність реформ в компанії з наглядової ради "Нафтогазу" пішла Юлія Ковалів. А на початку вересня з цієї ж причини наглядову раду покинув ще один із чотирьох членів наглядової ради, що лишилися, Чарльз Проктор. Пізніше Пол Ворвік і Маркус Річардс також заявили, що залишають наглядову раду "Нафтогазу".

 Минулого тижня "Нафтогаз" вперше зняли з газового тендера за рішенням Антимонопольного комітету.

Антимонопольний комітет України також звернувся до Кабінету міністрів з пропозиціями щодо врегулювання проблемної ситуації на ринку природного газу. Зокрема, АМКУ вважає за доцільне надати виробникам теплової енергії права вільно обирати постачальників природного газу, а не директивно через "Нафтогаз України", як це здійснюється сьогодні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-