У Нацбанку кажуть, що курс долара по 30 є суто “технічним”

У Нацбанку кажуть, що курс долара по 30 є суто “технічним”

Укрінформ
Використаний для розрахунків бюджету-2018 курс долара є технічним і не повинен сприйматися як прогноз.

Роз'яснення щодо цього розміщене на сторінці Національного банку України у Facebook.

"Обмінний курс державного бюджету — це лише технічний показник, призначений для перерахунку показників доходів та видатків, виражених в іноземній валюті, у гривню. Той показник курсу, який уряд закладає в держбюджет, розраховується Міністерством економічного розвитку і торгівлі, а не Національним банком", - заявив заступник директора департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимир Лепушинський.

Він також підкреслив, що НБУ спеціально утримується від будь-яких заяв щодо прогнозу обмінного курсу, оскільки це може створити хибне враження, ніби Національний банк має курсові цілі.

Читайте також: Долар по 30: у Мінфіні кажуть - не факт

"У НБУ відсутні будь-які цілі щодо підтримки обмінного курсу на певному рівні чи в певному діапазоні. В Україні діє режим плаваючого курсоутворення, тобто курс формується під дією ринкових сил. НБУ спеціально утримується від будь-яких заяв щодо прогнозу обмінного курсу, оскільки це може створити хибне враження, ніби Національний банк має курсові цілі", - заявив Лепушинський.

У Мінфіні, у свою чергу, заявляють, що в проект державного бюджету на 2018 рік закладається курс 30,1 грн за долар для того, аби бути впевненим, що уряд профінансує усі взяті на себе зобов'язання. Однак у Мінфіні вважають дуже високою ймовірність того, що курс буде нижчим.

В Україні запроваджено плаваючий обмінний курс гривні, який визначається не регулятивно, а на валютному ринку. В Національному банку неодноразово наголошували, що не будуть спрямовувати свою монетарну політику на досягнення певного рівня або діапазону обмінного курсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-