План Маршалла для України? План «Куба в квадраті»!

План Маршалла для України? План «Куба в квадраті»!

Аналітика
Укрінформ
План Кубілюса-Кубіва – так можна назвати комплекс дій щодо виводу України з економічної кризи. Як російська Вікіпедія його ігнорує

У той час, коли уряди України і Литви обговорюють ініціативу Литовської республіки - «Новий європейський інвестиційний план для України та інших країн Східного партнерства», російська Вікіпедія майстерно прибріхує в Рунеті про існуючі стратегічні плани «Маршалла» для України. Її дописувачі зі смаком перераховують плани нашого економічного порятунку – у тій послідовності, і з тим змістом, який мають знати користувачі саме російськомовного сегменту інтернету. Варто лише зіставити два тексти однієї статті під назвою «План Маршалла для України», як ми побачимо, що усі ці плани, на думку росіян, лише для того, щоб під красивими лозунгами «вивести державу із зони економічного співробітництва країн Азії і Східної Європи» (тобто, забрати у Росії). І що модернізацію України насправді здатен здійснити видатний підприємець Дмитро Фірташ, який зібрав для цього під своїм крилом видатних європейських лордів, парламентарів та філософів. Ось, переконайтеся самі. Та, як то кажуть, оцініть красу гри.

Маємо проблеми чи то перекладу, чи чогось серйознішого

Звертаємо увагу на кількість та назви планів «Маршалла» у нашому «Змісті» та їхньому «Содержании». В українській версії перераховано шість планів, включно з найсвіжішими – Уряду Литви та Європейської партії, а в російській лише п’ять – без згадки європейських ініціатив, за те з включенням плану модернізації, який просував у 2015 році одіозний Дмитро Фірташ. На думку української Вікіпедії ми націлені на економічні стандарти Західної Європи, а на думку російської – лише намагаємось вислизнути із «азіатсько-європейського» простору.

Функціонал Вільної енциклопедії, до речі, зафіксував, що російська стаття давненько не перевірялася спільнотою і в неї внесені вже 9 правок. На відміну від української – оновленої та перевіреної.

А далі читаємо, як українці та росіяни описують зміст окремих планів.

І ось російські «переспіви» та відкриття. Зверніть увагу на улюблений прийом пропаганди – перекручування фраз та словесні ужимочки в лапках. А також на використані джерела – неавторитетні або ж відсутні.

Просто уважно перечитайте. Ми, виявляється, щось від когось вимагаємо.

От вам яскравий приклад пропаганди в дії.

План Куба в квадраті

Але повернемось до наших «маршаллів». Офіційно план економічного розвитку України, який сьогодні обговорюється в Європі називається "Новий європейський інвестиційний план для України та інших країн Східного партнерства". Це спільна українсько-литовська ініціатива. Екс-прем'єр Литовської Республіки та співавтор "Плану Маршала для України" Андрюс Кубілюс стверджує, що ініціатива заснована на досвіді Литви в проведенні реформ у 1990-х роках.

«Литовський «План Маршалла» - план інвестицій у реальний сектор: інфраструктуру, агробізнес, кредитні інструменти для малого та середнього бізнесу", - пояснив перший віце-прем'єр-міністр, міністр економічного розвитку та торгівлі України Степан Кубів. (Цікава співзвучність прізвищ литовського і українського чиновників, що опікуються ініціативою, дало нам привід назвати її Планом Кубілюса-Кубіва – Авт.). Основні п'ять пріоритетів програми мають визначити протягом найближчих тижнів та представлені на Саміті Східного партнерства в листопаді 2017 року. А конференцію донорів для фінансування "Плану Маршалла" хочуть провести в лютому-березні 2018-го. "За підрахунками експертів, EUR5 млрд інвестицій в економіку на рік забезпечать Україні зростання економіки на 6-8% річних", - сказав Кубілюс.

Та дай Бог нашому теляті вовка з’їсти, кажуть в таких випадках старі люди…

Оксана Поліщук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-