АМКУ визнав змову в порту

АМКУ визнав змову в порту "Южний": штраф - 23 мільйона

Укрінформ
Антимонопольний комітет України за матеріалами НАБУ визнав змову у справі з днопоглиблення порту "Южний" і оштрафував дві компанії на 23 млн грн.

Про це повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро України.

"На підставі фактів, встановлених детективами Національного антикорупційного бюро, 7 вересня Антимонопольний комітет України визнав змову у діях учасників торгів із закупівлі робіт та послуг із днопоглиблення у порту "Южний". Два підприємства, які вдалися до цих антиконкурентних узгоджених дій - ТОВ "Лігос УА" і ТОВ "Укрзв'язокгідробуд" - Комітет оштрафував на загальну суму близько 23 млн грн”, - йдеться в повідомленні.

Цим компаніям заборонено брати участь у торгах на закупівлю товарів, робіт або послуг коштом держави впродовж найближчих трьох років, наголосили в Бюро.

Зокрема, як зазначили в антикорупційному відомстві, у жовтні 2015 року Южненська філія ДП "Адміністрація морських портів України" здійснила закупівлю експлуатаційних днопоглиблювальних робіт в акваторії морського порту "Южний". За результатами торгів було укладено договір з ТОВ "Лігос УА" на суму майже 134 млн грн. Водночас слідство вважає, що цю закупівлю проведено за завищеними цінами.

Згідно з повідомленням, розслідування цього епізоду детективи НАБУ розпочали наприкінці 2015 року. "Згодом, зібравши достатньо інформації, що свідчила про можливий антиконкурентний характер дій із боку учасників торгів, НАБУ звернулося до Антимонопольного комітету і той почав власне розслідування. Вердикт АМКУ, який визнав наявність порушень, стане вагомим доказом у кримінальному провадженні за фактами корупції на ДП "Адміністрація морських портів України", яке розслідують детективи НАБУ", - наголосили в Бюро.

Читайте також: В АМКУ обіцяють порушити справу за зловживання на ринку курятини

Зазначається, що згаданий епізод, а також низка аналогічних закупівель, розслідується детективами НАБУ в рамках кримінального провадження за фактом можливого вчинення службовими особами ДП "АМПУ" ряду корупційних кримінальних правопорушень (попередня правова кваліфікація - ст. 14 ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України), внаслідок яких інтересам держави завдано збитків на суму близько 300 млн грн. Всі кримінальні правопорушення пов’язані із здійсненням державних закупівель упродовж 2015-2016 років.

Крім того, на підставі зібраних доказів в розслідуванні згаданого кримінального провадження, навесні 2017 року Національне антикорупційне бюро України подало до Господарського суду м. Києва позов про визнання недійсним договору на суму 712 млн грн, поінформували в НАБУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-