У Нафтогазі спростували заяву Насалика про саботаж і звинувачують Міненерго

У Нафтогазі спростували заяву Насалика про саботаж і звинувачують Міненерго

Укрінформ
НАК «Нафтогаз України» спростовує слова міністра енергетики Ігоря Насалика щодо саботування плану реструктуризації компанії та заявляє, що всі запити Міненерго щодо передачі активів було виконано.

Про це йдеться у заяві "Нафтогазу", яку передано Укрінформу.

"Нафтогаз направив Міненерговугілля перелік активів, достатніх для забезпечення, вже з першого дня після передачі, повної незалежності оператора ГТС згідно із законодавством ЄС та України, а також проходження сертифікації нового оператора в НКРЕКП за погодженням із Секретаріатом енергетичного співтовариства. Таким чином, Нафтогаз зробив усе від нього залежне, щоб виконати вимогу надати уточнений перелік", - наголосили в "Нафтогазі".

При цьому, в "Нафтогазі" натякнули, що затримка відбувається саме з боку Міненерговугілля.

"НАК «Нафтогаз України» вітає утворення комісії з розслідування фактів щодо виконання Плану реструктуризації компанії за постановою Кабінету міністрів від 01.07.16 № 496, та сподівається на пришвидшення процесу виконання цього плану з боку відповідальних органів влади", - йдеться у заяві.

Читайте також: Нафтогаз фактично саботує процес реструктуризації - Насалик

У "Нафтогазі" нагадали історію цього питання.

Так, з метою виконання пунктів 3 та 4 Плану реструктуризації 14 червня 2017 року протокольним рішенням Кабінет Міністрів прийняв до відома інформацію Міненерговугілля щодо аналізу активів, необхідних для ефективної роботи новоствореного ПАТ «Магістральні газопроводи України» (МГУ), попереднього переліку цих активів та плану їх передачі зазначеному товариству. Цим же протокольним рішенням деяким центральним органам влади, а також Нафтогазу, Укртрансгазу та МГУ було доручено забезпечити виконання плану передачі активів.

Пункт 5 плану передачі активів, зафіксованого протокольним рішенням, передбачає надання Міненерговугілля уточненого переліку майна. У той же час, Нафтогаз досі не отримав переліку активів, прийнятих до відома на засіданні Кабінету Міністрів 14 червня 2017 року. Нафтогазу невідомо про затвердження або незатвердження такого переліку Секретаріатом енергетичного співтовариства.

"Якщо між переліками активів, складених Нафтогазом та Міненерговугілля є розбіжності, вони не є перешкодою для Міненерговугілля для виконання жодного із пунктів Плану реструктуризації або плану передачі активів до МГУ, який деталізує виконання пунктів 3 та 4 Плану реструктуризації. Обидва документи містять велику кількість дій з боку міністерств та інших відомств, які не потребують залучення Нафтогазу, але не виконуються", - наголосили в "Нафтогазі".

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що Секретаріат Енергетичного Співтовариства повідомив Україну про початок процедури вирішення спору, пов’язаного з порушенням Україною її зобов’язань за Договором про заснування Енергетичного Співтовариства. Йдеться про фактичне монопольне становище на ринку газу НАК "Нафтогаз України" та відсутність реформ у цій сфері, що визначені зобов'язаннями України та відповідними змінами в українському законодавстві. Приєднавшись до Енергетичного Співтовариства, Україна взяла на себе зобов’язання запровадити ключові правові норми ЄС у сфері енергетики. Нормативні документи Третього Енергетичного Пакету вимагають відокремлення транспортування від видобування та постачання природного газу. В Україні ці норми було запроваджено законом «Про ринок природного газу».

Сьогодні ж, у ході засідання Уряду, Кабінет Міністрів України доручив Міненерговугіллю створити міжвідомчу комісію з розслідування систематичного невиконання НАК «Нафтогаз України» плану передачі активів, матеріально-технічних та інших ресурсів, необхідних для ефективної роботи ПАТ «Магістральні газопроводи України».

При цьому, глава Міненерговугілля Ігорь Насалик заявив, що НАК “Нафтогаз України” фактично саботує виконання заходів з реструктуризації компанії, яка здійснюється з метою відокремлення діяльності з транспортування природного газу та передбачена зобов'язаннями української сторони перед Секретаріатом Енергетичного Співтовариства.

Сьогодні також стало відомо, що член наглядової ради НАК «Нафтогаз України», незалежний директор Чарльз Проктор повідомив Наглядову раду про своє рішення піти з посади 30 вересня 2017 року. Своє рішення Проктор пояснив відсутністю належної підтримки реформи корпоративного управління НАК "Нафтогаз" з боку уряду попри численні обіцянки урядовців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-