Мінекономіки назвало найбільших міжнародних донорів України

Мінекономіки назвало найбільших міжнародних донорів України

Укрінформ
В Україні з початку року реалізуються донорські проекти на $5,3 млрд. Найбільшими донорами за обсягами фінансування проектів є США, Німеччина, Канада та Японія, серед організацій - ЄБРР та ЄС.

Про це повідомляється на сайті Мінекономіки

"Мінекономрозвитку здійснило аналіз стану реалізації проектів міжнародної технічної допомоги у І півріччі 2017 року на підставі моніторингу, наданого їхніми бенефіціарами. Як відомо, міжнародна технічна допомога - це ресурси та послуги, що надаються донорами на безоплатній та безповоротній основі з метою підтримки України відповідно до міжнародних договорів", - зазначається у повідомленні.

Так, у першому півріччі 2017 року в Україні у стані реалізації перебували 415 проектів в рамках міжнародної технічної допомоги загальною кошторисною вартістю у $5,32 млрд дол. При цьому $2,3 млрд дол. від зазначеної суми становить обсяг Чорнобильського фонду.

Найбільшими за обсягами фінансування проектів донорами, що надають міжнародну технічну допомогу Україні, є:

США - 1,5 млрд дол. США (104 проекти);

ЄБРР - 671,1 млн дол. США (39 проектів);

ЄС - 326,5 млн дол. США (139 проектів);

Німеччина - 206,9 млн дол. США (26 проектів);

Канада - 150,3 млн дол. США (20 проектів);

Японія – 20,9 млн дол. США (7 проектів).

Читайте також: Україна розраховує на пожвавлення інвестиційної співпраці з США - Гройсман

Розподіл обсягів фінансування у межах міжнародної технічної допомоги за сферами цільового призначення у І півріччі 2017 року виглядає наступним чином:

національна безпека і оборона - 21%;

ядерна безпека (без урахування Чорнобильського фонду) - 21%;

урядування та громадянське суспільство - 13%;

регіональний розвиток - 12%;

відновлення Донбасу і підтримка внутрішньо переміщених осіб - 6%;

охорона здоров’я - 5%;

енергетика та енергоефективність - 4%.

За результатами проаналізованого періоду із загального числа проектів: 20 знаходяться у реалізації понад 10 років; 68 проектів загальною вартістю на суму 137 млн дол. США було завершено; 31 проект загальним обсягом фінансування на рівні 86 млн дол. США розпочато.

Як зазначають в Мінекономіки, за результатами першого півріччя 2017 року зафіксовано незначне зростання обсягів співробітництва з міжнародними донорами у порівнянні із аналогічним періодом 2016 року, незважаючи на певне зменшення кількості проектів з 472 до 415. Головним чином це стало можливим за рахунок збільшення обсягів фінансування проектів на 31 млн дол. США та початку співробітництва з новими донорами: Королівством Норвегії та Республікою Польща.

Також найближчим часом очікується подальше зростання обсягів фінансування проектів допомоги у зв'язку з початком нових масштабних програм співробітництва з ЄС. Так, зокрема, розпочато реалізацію спільних операційних програм прикордонного співробітництва на 2014-2020 роки: «Україна – Румунія», «Україна – Угорщина – Словаччина – Румунія», «Україна – Польща – Білорусь», «Басейн Чорного моря» в рамках Європейського інструменту сусідства із загальним бюджетом у понад 365 млн євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-