Гройсман: Експортно-кредитне агентство має запрацювати якомога швидше

Гройсман: Експортно-кредитне агентство має запрацювати якомога швидше

Укрінформ
Експортно-кредитне агентство, створення якого прописане на законодавчому рівні, має запрацювати якомога швидше і стати ще одним дієвим інструментом захисту інтересів українського експортера.

Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час спеціальної наради в Кабінеті міністрів, повідомляє Урядовий портал. 

«Є закон, який ми маємо виконувати. Ми не виключаємо змін до законодавства, які покращать умови роботи агентства. Але ми маємо прекрасні технологічні рішення, гарний продукт, який треба просувати в конкурентному світі, де є багато гравців, у тому числі тих, хто не зацікавлений в українському продукті», - сказав Гройсман.

Згідно з повідомленням, під час наради її учасники відзначили, що сьогодні питання Експортно-кредитного агентства знаходиться у площині формування статутного капіталу ЕКА та визначення моделі роботи агентства, у тому числі в секторі співпраці з державними банками. Сторони погодилися, що на початковому етапі статутний капітал формуватиметься коштом бюджету, саме тому відповідні кошти треба закладати в проект бюджету на 2018 рік. Натомість далі мова може йти і про проекти міжнародної технічної допомоги – як на рівні консультативних послуг, так і безпосередньої фінансової участі в роботі агентства. Модель роботи ЕКА є предметом обговорення з одним з ключових кредиторів України – Міжнародним валютним фондом. Окрема увага – управлінню фіскальними ризиками, які можуть виникати в процесі роботи агентства, а також створенню сталої структури ЕКА, зазначають у Кабміні.

Читайте також: Гройсман: на ринку автогазу - диверсія

Глава уряду запросив долучити до всіх переговорних моментів Секретаріат Кабміну на чолі з міністром Олександром Саєнком, а також фахівців Офісу підтримки інвестицій та Комітету розвитку промисловості.

Всі пропозиції, у тому числі щодо бюджету, Гройсман запропонував винести на розгляд на найближчому засіданні уряду і таким чином актуалізувати строки запуску агентства та визначити відповідальних за процес.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада у грудні 2016 року ухвалила закон "Про забезпечення масштабної експортної експансії українських виробників шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту", що передбачає створення в Україні Експортно-кредитного агентства.

Згідно з законом, у сферу діяльності ЕКА входить підтримка експорту робіт, послуг українського походження, а також ряду товарних груп переробної промисловості.

Передбачалося, що агентство запрацює з 1 липня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-