Зміцненню гривні сприяють зовнішньоекономічні чинники - Нацбанк

Зміцненню гривні сприяють зовнішньоекономічні чинники - Нацбанк

Укрінформ
У Національному банку України пояснюють зміцнення національної валюти поточного сезону сприятливою кон'юнктурою міжнародних ринків.

Про це заявив заступник голови НБУ Олег Чурій в інтерв'ю для UBR.

"Сьогодні курс формується фундаментальними чинниками. Один з них - надходження достатніх обсягів валютної виручки, які обумовлені поліпшенням кон'юнктури міжнародних ринків для наших металургів і високим урожаєм в агросекторі минулого і поточного року", - сказав він.

При цьому, у зв'язку із слабкою прогнозованістю ринків, Чурій відмовився робити довгострокові прогнози для національної валюти, відзначивши лише, що прогнози враховують швидше песимістичний сценарій.

"Безумовно, у нас є свої прогнози. Але оскільки оцінювати рух цін на міжнародних ринках складно, можу тільки сказати, що, наприклад, за умови, що ціни на метали залишаться на нинішньому рівні до кінця року. Надходження валютної виручки металургів можуть перевищити наші попередні оцінки приблизно на $1 млрд", - сказав заступник голови Нацбанку.

Читайте також: Курс долара до гривні знижуватиметься і цього тижня - Альпарі

Він припустив, що на курс національної валюти може негативно вплинути політична ситуація восени. Проте поточного року вона буде згладжена безліччю позитивних моментів.

"Практика минулих років показала ймовірність негативного впливу політичної складової. Але разом з позитивними чинниками, які гратимуть на боці гривни, як, наприклад, захід виручки від реалізації вже нового урожаю, видно нові позитивні сигнали", - підкреслив він.

При цьому, Чурій заявив, що поточного року орієнтація на тенденції минулих років є швидше помилковою, оскільки Нацбанк змінив стратегію своєї поведінки на міжбанку.

"Не варто орієнтуватися на тенденції останніх років і чекати їхнього відновлення та повторення надалі. Ми не зміцнюємо курс, а йдемо за ринком. НБУ якщо і є присутнім на міжбанку, то у досить обмеженому обсязі. Частка наших інтервенцій - кілька відсотків ринку. Наше завдання підтримувати фундаментально-виправданий курс і згладжувати коливання. Ми не переслідуємо завдання утримання якогось певного курсу", - відзначив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-