ВВП України за підсумками року може зрости до 2% - Данилишин

ВВП України за підсумками року може зрости до 2% - Данилишин

Укрінформ
За підсумками 2017 року можна очікувати зростання реального ВВП до 2%

Про це заявив голова Ради Національного банку України, колишній міністр економіки Богдан Данилишин у Facebook. 

Зокрема, він зазначив, що за оперативними даними Держстату, реальний ВВП у II кварталі 2017 року порівняно з попереднім кварталом (з урахуванням сезонного фактору) збільшився на 0,6%, а порівняно з II кварталом 2016 року – збільшився на 2,4%.

Зростання ВВП у І кварталі 2017 року становило 2,4% до 1 кварталу 2016 року. Незважаючи на незначне скорочення в 1 кварталі цього року, позитивна динаміка спостерігалася впродовж останніх 6 кварталів, підкреслив Данилишин.

“Тенденція відновлення зростання була закладена ще у ІІ півріччі 2015 року і посилена у 2016 році в основному за рахунок дії внутрішніх факторів. Так, у ІV кварталі 2016 року у розрахунку до відповідного кварталу попереднього року відбулось зростання ВВП на 4,8% з тенденцією до прискорення, в той час як у ІІІ кварталі ВВП збільшився на 2,3%, у ІІ кварталі – на 1,5% та 0,1% у І кварталі. В цілому за 2016 рік ВВП зріс на 2,3%”, - наголосив Данилишин.

Читайте також: Економічне відновлення України триває - Кухта

За його словами, ці дані ще раз підкреслюють, що економіка України виходить на траєкторію економічного зростання. “Цілеспрямована позиція уряду на підтримку економічного зростання, яка базується на Програмі Президента України «Сталого розвитку України до 2020 року», вже зараз приносять відповідні результати. Уряду України разом з Національним банком України вдалось сформувати позитивні тенденції, що дозволять прискорити реформування національної економіки. Можна сказати, що рецесію, яка формувалася в період з 2013 року і посиленою воєнними діями Російської федерації проти нашої держави, буде поступово подолано”, - заявив Данилишин. 

Крім того, за його словами, враховуючи глибину падіння ВВП в період 2014-2015 років, в найближчі три роки буде ситуація так званого «ефекту підтримуваного зростання», коли і без втручання економіка буде зростати на 2-2,5% в рік. 

Водночас голова Ради Нацбанку підкреслив, що “це не вихід із ситуації. Це вікно можливостей – шанс для проведення масштабних реформ – в першу чергу – судової, земельної, включаючи і зняття мораторію з продажі земель сільськогосподарського призначення; пенсійної реформи і приватизації”. 

Крім того, на його переконання, має бути здійснено аналіз попередніх етапів приватизації, включаючи і денаціоналізацію, що приватизовано, але заморожено і не працює. Це саме стосується і ліцензій на використання надр, додав Данилишин. 

Разом з тим він наголосив, що для здійснення масштабного оновлення країни потрібно забезпечити в період 2018-2019 років - 3-5 відсотків зростання ВВП, а в 2020- 2023 роках від 5 до 7%. Крім того, за різними оцінками - обсяг прямих іноземних інвестицій має становити щорічно від 60 до 100 млрд. дол. США. “Тільки в цьому випадку ми доведемо, що Україна є європейською самодостатньою країною”, - сказав Данилишин. 

Він зазначив, що динаміка ВВП у 2017 року формуватиметься під впливом пожвавлення інвестиційної активності на тлі покращення фінансового стану підприємств та подальшого розширення споживчого попиту в умовах збільшення рівня мінімальної з/п. 

“В цілому за підсумками 2017 року можна очікувати зростання реального ВВП до 2%”, - підкреслив Данилишин. 

За його словами, зростання підтримуватиметься не лише внутрішнім попитом, а й зовнішнім, який після звуження впродовж останніх 5 років отримав поштовх в умовах позитивної цінової динаміки на світових товарних ринках. Внутрішній попит формуватиметься в умовах подальшого пожвавлення інвестиційної діяльності на тлі покращення ділових очікувань та фінансового стану підприємств, про що свідчить висхідна динаміка показників будівництва та виробництва інвестиційних товарів, у тому числі машинобудівної продукції, а також споживчої активності населення в умовах підвищення рівня заробітної плати в економіці та послаблення інфляційного фону, що відобразилося на динаміці роздрібної торгівлі та харчової промисловості, відзначив Данилишин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-