Нафтогаз vs Merchant: НАК шукає юристів для завершення 15-річного суду

Нафтогаз vs Merchant: НАК шукає юристів для завершення 15-річного суду

Укрінформ
"Нафтогаз" оголосив торги на закупівлю юридичних послуг для захисту прав та інтересів компанії під час урегулювання спору в Європейському суді з прав людини з американською корпорацією "Merchant International".

Про це інформує прес-служба НАК "Нафтогаз Україна".

"НАК "Нафтогаз України" оголошує відкриті торги на закупівлю юридичних послуг для забезпечення прав та інтересів компанії під час урегулювання спору з корпорацією "Merchant International Company Ltd" (США). Очікувана вартість закупівлі юридичних послуг складає 20,8 млн грн. Строк надання послуг - до 31 грудня 2017 року", - йдеться в повідомленні.

Мають бути надані послуги, пов`язані з представництвом інтересів компанії у Європейському суді з прав людини стосовно поданої 1 жовтня 2012 року заяви про порушення Великобританією Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

"Нафтогаз" має намір доповнити свою заяву про порушення Великою Британією Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та домогтися максимально позитивного рішення вказаного Суду. НАК також має намір в судовому порядку поновити свої права, порушення яких відбулось в англійській юрисдикції через примусове виконання рішення українського суду, яке вже не є дійсним, оскільки було пізніше відмінено українським судом.

Нагадаємо, у лютому 2002 року Корпорація Merchant звернулась до Господарського суду міста Києва з позовом до "Нафтогазу" про стягнення $24,71 млн, обрунтовуючи свої вимоги тим, що компанія не здійснила розрахунків за газ, поставлений у 1998 році.

Справа розглядалась господарськими судами України неодноразово. Всього було прийнято 14 судових рішень: 2 про стягнення заборгованості, 9 - про відмову у стягненні та 3 про скасування попередніх судових рішень і направлення справи на новий судовий розгляд.

29 червня 2006 року Вищий господарський суд України прийняв позитивне рішення для американської корпорації - про стягнення з "Нафтогазу" $24,71 млн. У 2010 році корпорація Merchant звернулась до англійського суду з заявою про визнання та забезпечення виконання постанови від 29 червня 2006 року і одержала судовий наказ про накладення арешту на активи компанії, які знаходились в англійській юрисдикції.

У 2011 році "Нафтогаз" звернувся до Вищого господарського суду України з заявою про перегляд постанови Вищого господарського суду України від 29 червня 2006 року за нововиявленими обставинами. Ухвалою від 23 лютого 2011 року Вищий господарський суд України зупинив виконання постанови Вищого господарського суду України від 29 червня 2006 року, а 7.квітня 2011 року вказаний суд задовольнив заяву "Нафтогазу" та скасував постанову від 29 червня 2006 року.

До Високого суду правосуддя 14 квітня 2011 року Нафтогаз звернувся з заявою про скасування заочного рішення від 28 лютого 2011 року та наказу про арешт активів (зокрема, акцій в корпорації "JKX Oil&Gas plc"). Однак, рішенням від 14 липня 2011 року Високий суд правосуддя відмовив "Нафтогазу" у скасуванні заочного рішення від 28 лютого 2011 року і, таким чином, зайняв позицію про необхідність виконання українського судового рішення (постанови від 29 червня 2006 року), яке в Україні було скасовано (постановою від 7 квітня .2011 року) та більше не існує.

Читайте також: Суд зобов'язав Кабмін компенсувати "Нафтогазу" збитки від поставок газу населенню

У листопаді 2011 року Господарський суд м. Києва визнав відсутність заборгованості "Нафтогазу" перед корпорацією Merchant International Company Ltd та відмовив корпорації у задоволені позову про стягнення заборгованості.

4 червня 2015 року англійський суд оголосив рішення, яким задовольнив клопотання корпорації та призначив ресивера, з метою забезпечення виконання заочного рішення англійського суду від 28 лютого 2011 року.

2 травня 2017 року англійський суд виніс рішення, яким визначив, що The Bank of New York Mellon має виплатити ресиверу за цією справою $25 млн. Зазначені кошти були перераховані "Нафтогазом" зазначеному банку, як платіжному агенту, для перерахування відсотків володільцям облігацій (кредиторам) "Нафтогазу".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-