Відшкодування ПДВ: прозоре отримання облігацій більш цікаве для бізнесу - Южаніна

Відшкодування ПДВ: прозоре отримання облігацій більш цікаве для бізнесу - Южаніна

Укрінформ
Прозоре отримання облігацій з визначеним строком погашення та дохідністю є більш вигідним для бізнесу, ніж рядок у Тимчасовому реєстрі з примарною перспективою погашення ПДВ, вважає Южаніна.

Про це в інтерв'ю Укрінформу заявила голова парламентського Комітету з питань податкової та митної політики, народний депутат України від партії «Блок Петра Порошенка» Ніна Южаніна.

Зокрема, коментуючи дискусію щодо поправки,  якою передбачався випуск облігацій внутрішньої державної позики на суму узгоджених зобов'язань держави з повернення податку на додану вартість за Тимчасовим реєстром відшкодування ПДВ, Южаніна зазначила, що проблема вчасного відшкодування узгоджених сум ПДВ існувала давно. Рівень заборгованості держави з ПДВ перед бізнесом в окремих періодах сягав  20 млрд грн. Після запровадження з 1 липня 2015 року Системи електронного адміністрування ПДВ, основою забезпечення функціонування якої є внесення в систему грошових коштів, виникло питання щодо порядку та джерел відшкодування сум заборгованості з відшкодування ПДВ, що виникли до запровадження СЕА ПДВ та не були забезпечені живими грошима. Протягом 2015-2016 років відшкодування заявлених сум відбувалось доволі непрозоро, у хаотичному вибірковому порядку, з чим пов'язувались достатньо високі корупційні ризики.  Для впорядкування процедур відшкодування та надання їм прозорості та передбачуваності законодавцем було запроваджено ведення реєстру заяв на відшкодування у хронологічному порядку. При цьому заборгованість минулих періодів, що не забезпечена грошовими коштами в СЕА ПДВ, було винесено у окремий Тимчасовий реєстр. Розподіл бюджетного ресурсу на відшкодування ПДВ за двома реєстрами, за законом, зобов'язаний визначати Кабмін. Однак, наголосила голова профільного парламентського комітету, за шість місяців 2017 року рішення про такий розподіл Кабміном так і не було прийнято, в результаті чого, незважаючи на обіцянки Уряду,  жодної суми з Тимчасового реєстру відшкодовано не було. І невідомо, чи взагалі колись буде. Випуск облігацій мав зрушити з місця цю проблему.

Читайте також: Южаніна: уряд має вирішити проблему нерозмитнених автомобілів комплексно

На переконання Южаніної, "випуск облігацій внутрішньої державної позики на суму узгоджених зобов'язань держави з повернення податку на додану вартість за Тимчасовим реєстром відшкодування ПДВ є механізмом документального оформлення заборгованості держави перед бізнесом. Крім того, облігація як фінансовий інструмент, на відміну від рядка у реєстрі, могла б бути використана платниками податків у господарській діяльності як предмет застави або відчуження, який до того ж передбачає нарахування щорічного доходу у вигляді відсотків від номіналу".

Депутат вважає, що "прозоре отримання облігацій з визначеним строком погашення та дохідністю, є більш цікавим та вигідним для бізнесу, ніж рядок у Тимчасовому реєстрі з примарною перспективою погашення, та не несе жодних корупційних ризиків".

13 липня 2017 року Верховна Рада України ухвалила зміни до Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік". Водночас, під час обговорення законопроекту в залі виникла дискусія щодо поправки, яка передбачала випуск облігацій для відшкодування боргів з ПДВ по тимчасовому реєстру. 

Зокрема, народний депутат Віктор Пинзеник наголосив, що "цією правкою передбачається замість повернення ПДВ  з живими грошима повернутися до славнозвісної практики повернення ПДВ облігаціями...".

У відповідь Южаніна заявила, що "зараз прозвучала абсолютно неправильна інформація. Ви прочитайте, будь ласка, в цій поправці. Це - невідшкодований ПДВ по тимчасовому реєстру, ПДВ, який сформований до 1 січня 2016 року, ще тоді, коли не було  системи електронного адміністрування, ПДВ, який не підтверджений грошима, ПДВ, який розірве нам можливість автоматичного відшкодування зараз, це 4,6 мільярда гривень, які знаходяться в  більшості своїй у судових спорах. Після виграння судових спорів вони всі прийдуть і будуть вимагати відшкодування ПДВ грошима. Ми допустити не можемо, щоб зараз чесні платники, які  забезпечують свій ПДВ грошима в системі електронного адміністрування, не змогли через декілька місяців отримувати. Ми втратимо той темп, який зараз набрали, ми втратимо можливість автоматичного відшкодування. Тому дана поправка є абсолютно правильною. Вона не дасть можливості  отримати злодіям ПДВ із бюджету. Будь ласка, прочитайте уважно і не піднімайте ніякого кіпішу, це абсолютно державницька позиція". За підтримку цієї поправки проголосували 198 депутатів, відповідно - рішення не було прийняте.

Повний текст інтерв'ю  читайте за посиланням

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-