Кабмін планує ''осучаснювати'' пенсії до 2021 року

Кабмін планує ''осучаснювати'' пенсії до 2021 року

Укрінформ
Процес осучаснення пенсій, який стартує з 1 жовтня, має завершитися до 2021 року.

Про це, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, повідомив міністр соціальної політики України Андрій Рева, який перебуває на Тернопільщині з робочою поїздкою.

«З першого жовтня запускаємо процес осучаснення пенсій, який має завершитися до 2021 року. Тоді почнеться нормальний процес індексації пенсій згідно зі збільшенням показника інфляції та зростанням рівня середньої зарплати», - сказав Рева.

Відповідаючи на запитання кореспондента агентства щодо поширення чуток про те, що мовляв коштів для осучаснення пенсій з 1 жовтня немає, міністр сказав таке.

«У 2016 році ми знизили ставку єдиного соціального внеску на 40 відсотків. І одразу дефіцит Пенсійного фонду зріс із 80 млрд грн до 145 млрд грн. Ми сподівалися, що за рахунок зниження цієї ставки  людям піднімуть заробітні плати, буде більше відрахувань до Пенсійного фонду. Насправді ж не всі так зробили, вважаючи що це їхні гроші, які можна покласти у кишеню. І коли цього року ми підвищили мінімальну заробітну плату найбіднішим, яких у нас 4 млн осіб, то почалося, що мовляв бізнес загине, все зупиниться і т.п. На осучаснення пенсій нам потрібно буде десь до 15 млрд грн до кінця року. А ми вже маємо 17 млрд грн. Це реальні гроші, які не буде надруковано, позичено чи в когось забрано. Це ті кошти, які надійшли понад план у Пенсійний фонд. І це є конкретна детінізація», - сказав  Рева.

Власне, детінізація, на думку міністра, це основа того, щоб життя українців стало заможнішим.

«Назву лише одну цифру. 1 грудня минулого року 47 тисяч керівників приватних підприємств декларували свою заробітну плату на рівні 1450 гривень. Їздили на «Мерседесах», літали літаками, відпочивали за кордоном при такій «зарплаті». Це – обкрадання наших пенсіонерів. І ось, при підвищенні мінімальної зарплати таким особам довелося як мінімум вдвічі заплатити податків. Наскільки це все було справедливо, видно з виконання бюджету за перше півріччя. І тому нині працівник перше запитання, яке задає роботодавцям, це те, чи йому легально платять зарплату чи ні. І таке запитання зададуть щонайменше 8 млн працівників, які працюють «в тіні». Якщо навіть половина з них вийде з тіні, то побачите, які надходження будуть до Пенсійного фонду. Тоді знову будемо говорити про чергове підвищення пенсій, щоб люди отримали те, що вони заробили», - зазначив Рева.

Читайте також: Рева запевняє, що гроші на “осучаснення” пенсій є

Сьогодні міністр соцполітики взяв участь в урочистому відкритті стаціонарного відділення територіального центру соціального обслуговування Шумського району, а наприкінці дня  ознайомився з роботою Тернопільського обласного центру соціальної реабілітації дітей з інвалідністю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-