Резерви Нацбанку дозволяють спокійно реагувати на затримку траншу МВФ - Альпарі

Резерви Нацбанку дозволяють спокійно реагувати на затримку траншу МВФ - Альпарі

Укрінформ
Валютний ринок України практично не відреагував на останню новину про затримку траншу МВФ, оскільки міжнародні резерви, накопичені Нацбанком, дозволяють спокійно реагувати на цей факт.

Про це на запит Укрінформу повідомили у форекс-компанії Альпарі.

"У такій більше ніж скромній реакції ринку немає нічого дивовижного. Як мінімум, з початку поточного року валютний ринок практично ігнорує як інформацію про затримку траншів, так і інформацію про їх виділення. З урахуванням нинішнього рівня золотовалютних резервів (трохи більше $17,6 млрд наприкінці травня), затримка з виділенням траншу жодних загроз ні для валютного ринку, ні для української економіки в цілому не несе. Їх рівень повернувся до значень червня 2014 року після падіння до $5,6 млрд у лютому 2015 року", - йдеться у коментарі.

Відзначається, що вся реакція гривні на цю подію не перевищила 0,2% за підсумками тижня.

"На початку минулого тижня стало відомо про те, що п'ятий транш кредиту МВФ у рамках програми розширеної фінансової допомоги затримується. Пов'язано це з тим, що Верховна Рада піде на літні канікули, не ухваливши усі необхідні документи щодо реформ, якими обумовлено отримання траншу. І якщо, за словами Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, пенсійна реформа рухається за графіком і є певні кроки у напрямку створення антикорупційного суду, то земельна реформа явно пробуксовує і навряд чи буде прийнята найближчим часом. Таким чином, отримання $1,9 млрд відтерміновується, як мінімум, до осені, а за іншими прогнозами - до кінця року. Валютний ринок на новину про затримку траншу практично не відреагував. Уся реакція гривні на цю подію не перевищила 0,2% за підсумками тижня", - йдеться в коментарі.

Читайте також: Данилюк у Хорватії зустрінеться з директором-розпорядником МВФ Лагард

Зазначається, що минулого тижня курс долара стабілізувався, а на окремих сегментах ринку навіть несуттєво зріс на 0,1-0,2%. Так, за тиждень офіційний курс долара США, встановлюваний НБУ, практично не змінився, і залишився біля 26,02 грн. Середньозважений курс долара на міжбанку, за даними регулятора, за цей же час зріс з 25,99 грн до 26,01 грн, або на 0,1%. Середні курси купівлі/продажу долара на готівковому ринку у банках зросли за тиждень з 25,77/26,04 до 25,82/26,08. Таким чином, і купівля, і продаж зросли на 0,2%. При цьому спред між середнім продажем і середньою купівлею зберігся на рівні 1%.

На поточному тижні експерти Альпарі чекають продовження стабілізації курсу долара, і не припускають ні його істотного зростання, ні падіння. 

"Офіційний курс долара і його вартість на міжбанку залишаться біля 26,0 грн, а готівковий долар у банках котируватиметься близько 25,9/26,1 грн", - йдеться в повідомленні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-