Німецький депутат сказав, як Україні нейтралізувати

Німецький депутат сказав, як Україні нейтралізувати "Північний потік-2"

Укрінформ
Проект газопроводу Nord Stream-2 є загрозою для Європи, але український уряд повинен активніше вирішувати проблему модернізації своєї газотранспортної системи.

Таку думку в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу у ФРН висловив експерт з зовнішньої політики фракції ХДС/ХСС у Бундестазі, голова німецько-української парламентської групи Карл-Георг Велльман. 

"Nord Stream-2" - це проблема для Європи", - сказав депутат.

Він не сумнівається, що цей газопровід ще більше посилює залежність ЄС від поставок російського газу. 

При цьому Велльман наполегливо радить Україні модернізувати і поліпшити систему власних транзитних трубопроводів. "Але тут якраз і проблема: український уряд повинен робити щось, тому що на Заході всі говорять, що ця система не є надійнішою, їй 30-40 років, а то й більше, її треба модернізувати", - сказав він. Депутат підкреслює, що у України немає часу, щоб його втрачати, час йде. 

Він зазначив, що для компаній в Європі новий трубопровід - це бізнес, для Росії - політика, звичайно. Парламентар визнає, що уряд ФРН не можемо запобігти участі компаній у будівництві цього газопроводу. Але що можливо зробити, так це посилити європейське законодавство, і тут потрібне серйозне обговорення. Велльман нагадав, що на даний час Єврокомісія виступає проти проекту, і ЄС повинен знайти рішення. 

Проте, як наполягає німецький депутат, поведінка, стратегія українського уряду відіграє тут найважливішу роль. "Вони повинні зробити кроки з модернізації системи, а не обговорювати протягом 4 років, якщо я не помиляюся, з однією німецькою компанією модернізацію однієї з компресорних станцій", - навів приклад не дуже великої активності київської влади Велльман. За його словами, ця компанія, назву якої він не уточнив, готова фінансувати роботи, але тривають "нескінченні обговорення замість того, щоб щось робити". 

Голова німецько-української парламентської групи чітко заявив, що не підтримує і не поділяє досить негативну реакцію міністра закордонних справ ФРН Зігмара Габріеля на посилення санкцій Сенатом США, що стосуються Nord Stream-2. 

Як повідомлялося, глава МЗС Німеччини виступив різко проти цих "екстериторіальних санкцій", які зачіпають інтереси, у тому числі й німецьких компаній, що мають намір брати участь у проекті Nord Stream-2. 

Проект "Північний потік - 2" (Nord Stream-2) передбачає будівництво двох ниток газопроводу від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Загальна пропускна спроможність запланована на 55 мільярдів кубометрів на рік.

Читайте також: У Нафтогазі кажуть, що план модернізації ГТС напишуть самі

Для реалізації проекту створено компанію Nord Stream 2 AF, яка в квітні підписала угоди про фінансування проекту з Shell (Великобританія - Нідерланди), OMV (Австрія), Engie (Франція), Uniper і Wintershall (обидві - Німеччина). У червні партнери перерахували на рахунки компанії більш як мільярд євро. Планується, що трубопровід почне працювати 2019 року.

Раніше республіканська більшість Палати представників конгресу США пригальмувала голосування щодо санкцій проти Росії, які схвалив Сенат. Окремим пунктом у документі прописано намір США "протидіяти будівництву газопроводу "Північний потік - 2".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-