У Нафтогазі кажуть, що план модернізації ГТС напишуть самі

У Нафтогазі кажуть, що план модернізації ГТС напишуть самі

Укрінформ
НАК "Нафтогаз України" забезпечить розробку плану модернізації газотранспортної системи України самостійно, хоча це завдання мало би бути покладене на нового оператора ГТС, що має бути створений у результаті реорганізації Нафтогазу.

Про це йдеться у повідомленні компанії, яке передане Укрінформу.

"НАК "Нафтогаз України" поділяє занепокоєність в.о. голови парламентського комітету з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Олександра Домбровського щодо відсутності чітких планів розвитку української ГТС. Це завдання мало б виконуватися новим оператором ГТС, однак через суттєві затримки у виконанні урядового плану відокремлення оператора з боку відповідальних міністерств, для цього досі не створені необхідні умови. Зважаючи на це, Нафтогаз забезпечить розробку плану модернізації ГТС самостійно", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, нагадують у Нафтогазі, планом анбандлінгу було передбачено, що до початку жовтня 2016 року Міністерство енергетики та вугільної промисловості України мало забезпечити впровадження структури корпоративного управління нового оператора відповідно до плану дій щодо його корпоративного управління. Це передбачало, зокрема, призначення наглядової ради із більшістю незалежних директорів та компетентного менеджменту. Одним із найперших завдань цього менеджменту мала б бути розробка довгострокового плану розвитку української ГТС, зокрема її модернізації.

"На жаль, уряд не лише не завершив виконання плану корпоративного управління нового оператора, але і не розпочав його реалізацію", - наголосили в Нафтогазі.

«Нафтогаз, як акціонер Укртрансгазу, забезпечує фінансування всіх обгрунтованих робіт для надійної роботи системи. Ми чекали на появу менеджменту нового оператора, але цього не відбувається, і подальше зволікання із прийняттям плану модернізації ГТС є неприпустимим», – зауважив голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв.

Менеджмент нового оператора ГТС мав також почати виконувати стандартні функції європейського оператора, що нині не виконуються ані Укртрансгазом, ані Нафтогазом. Здійснення цих функцій можливе до отримання рішення в Стокгольмі у арбітражному провадженні щодо контракту на транзит.

У цьому зв'язку Нафтогаз залучив як менеджера проекту з анбандлінгу польський підрозділ PwC, який має практичний досвід проведення анбандлінгу за правилами ЄС у Польщі, Греції та Німеччині. В рамках цього проекту Нафтогаз буде працювати над тим, щоб на практиці розпочати процес анбандлінгу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-