До 2020 року видобуток українського газу сягне 27 мільярдів кубів - Кістіон

До 2020 року видобуток українського газу сягне 27 мільярдів кубів - Кістіон

Укрінформ
Уряд поставив завдання до 2020 року досягти не менше 27 млрд куб. м щорічного видобутку українського газу. За умови розумного споживання цього обсягу буде достатньо для забезпечення держави власним газом. 

Про це сказав віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон, повідомляє Урядовий портал.

За його словами, у 2014-2015 роках роботи зі збільшення видобутку газу не проводились. Як результат: у 2014 році «Укргазвидобування» видобуло 15,1 мільярда кубічних метрів газу, а у 2015 році - тільки 14,5 мільярда.

«Це показник природного процесу: якщо не вести роботи на перспективу, то свердловини вичерпують свій ресурс, і добовий видобуток газу на свердловині падає. Завдяки запровадженню єдиної ціни на газ, фінансовий ресурс в «Укргазвидобування» з’явився у другій половині минулого року, і компанії вдалося призупинити динаміку падіння. За 2016 рік і частину 2017 року компанія вийшла на рівень видобутку 15,4 мільярда кубічних метрів газу. За перший квартал цього року вже є плюс 300 мільйонів кубічних метрів у порівнянні із першим кварталом 2016 року», - наголосив Кістіон.

Віце-прем’єр вважає, що Укргазвидобування може консолідувати приблизно 15 мільярдів гривень на рік чистих інвестицій для технічної модернізації і виконання робіт з розвідки. Крім того, компанія у вигляді податків і зборів, у тому числі рентної плати, направить в державний бюджет майже 36 мільярдів гривень у 2017 році.

«У цьому році план видобутку газу Укргазвидобуванням повинен досягнути 15,5 мільярда кубічних метрів. Для цього компанія отримала додаткові спецдозволи, прийнято розроблений урядом закон, який дозволяє здійснити децентралізацію рентної плати – тобто передати її частину органам місцевого самоврядування тих територій, на яких здійснюється видобуток газу. Працюємо над останньою версією «Правил видобутку нафти і газу», які мають спростити роботу нафтогазовидобувачів, і підтримуємо позицію, що  рентна плата для нових свердловин повинна бути зменшена до приблизно 12%», - зазначив Кістіон.

За словами віце-прем’єра, Україна видобуває всього 2% власних розвіданих запасів газу, тоді як середній показник в європейських країнах становить 8-12%. 

«У нас колосальний потенціал, великі поклади нафти і газу. Наше завдання створити сприятливий інвестиційний клімат, щоб підвищити технологічну ефективність для збільшення видобутку українського газу й забезпечити енергетичну безпеку Україні, а в перспективі стати експортером газу», - резюмував Кістіон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-