Семерак розказав, як переможці тендерів утилізують ртуть

Семерак розказав, як переможці тендерів утилізують ртуть "на папері"

Укрінформ
Міністерство екології та природних ресурсів України наполягатиме на перегляді обмежень щодо перевірок ліцензіатів, які збирають, зберігають та утилізують небезпечні відходи в Україні.

Про це заявив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, повідомляється на Урядовому порталі.

«Недобросовісні підприємства мають бути позбавлені ліцензій. Це не той бізнес, який потребує захисту. Це шахраї, які користуються, що в Україні зараз діє мораторій на перевірку бізнесу. Поводження з небезпечними відходами потребує невідкладних заходів для забезпечення прозорості ринку та створення інвестиційної привабливості», - сказав Семерак.

За словами міністра, в Україні є ряд підприємств, які беруться за утилізацію ртутовмісних відходів, не маючи для цього жодних виробничих потужностей. 

Крім того, він зазначив, що деякі суб’єкти господарювання пропонують необгрунтовано низькі ціни на переробку та перевезення даного виду небезпечних відходів.

«Допорогова вартість утилізації однієї ртутної лампи в Україні складає не менше 7 гривень. Якщо нижче, то підприємство працює вже навіть не в нуль, а собі в збиток. Водночас тендери виграють фірми з пропозицією утилізувати ртутовмісну лампу за 1,5 чи 3 гривні, що є майже вдвічі нижче собівартості. Це «утилізація» на папері», - констатував міністр екології.

Водночас, за його словами, ліцензовані підприємства не працюють на повну потужність через брак замовлень на утилізацію.

Як приклад Семерак навів ДП «Бондарівка» на Львівщині, яке має єдину в Україні сучасну лінію переробки металічної ртуті та забезпечує найвищий рівень екологічної безпеки при переробці ртутних ламп, але не працює на повну потужність через брак замовлень на утилізацію.

«Це унікальне для України підприємство збудоване за грантові кошти ЄС. Потужність лінії – 200 кг/год., що дозволяє практично повністю забезпечити відповідними послугами всі західні регіони України. Проте воно не працює на повну потужність. На жаль, причини не брак відходів, а непрозора конкуренція. Наприклад, є компанії, які уклали угоди із львівським підприємством, але не передали на переробку жодної лампи. Тобто договори з «Бондарівкою» укладалися виключно для можливості підписувати угоди про переробку відходів з тими, хто їх утворює», - зазначив Семерак.

Як повідомлялося, протягом 2016 року Мінприроди перевірило 74 суб’єкти господарювання із 294, які мають ліцензії на провадження господарської діяльності зі здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами.

За підсумками перевірок 45 підприємствам ліцензії було анульовано, а ще 29 підприємств отримали розпорядження про усунення порушень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-