"Стокгольмське рішення" дозволить купувати газ у РФ дешевше, ніж у Європі - Коболєв

Укрінформ
Рішення Стокгольмського арбітражу визначило, що Україна зможе закуповувати газ у Росії дешевше, ніж на європейському напрямку.

Про це в інтерв'ю 5 каналу сказав голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Формула кардинально змінена. Вона змінена з 2014 року відповідно до ринкових принципів. Вона є не тільки меншою, ніж та ціна, яку вимагає Газпром, але вона є меншою, ніж та ціна, яку Україна сплачує за газ з європейського напрямку. З усіх можливих цін газу на українському ринку та формула, яку ми отримали зараз, є найменшою", - сказав Коболєв.

Голова НАК пояснив, що формула ціноутворення була одномоментно змінена з прив'язки до нафти на прив'язку до ринку. 

Він також відзначив, що арбітражем повністю скасовано принцип "бери або плати" - тобто, Україна не сплачуватиме за жодні обсяги газу, які не були відібрані.

"З точки зору аналізу тих рішень щодо європейських компаній, які нам відомі, певний обсяг зобов'язань залишався. Для нас було принципово відмінити повністю принцип “бери або плати”. Я думаю, це буде сигналом для європейських компаній спробувати змінити відносини з Газпромом", - прокоментував Коболєв.

Крім того, він наголосив, що на даному етапі рішення Стокгольма є остаточним, однак вважається окремим, бо не містить математичних розрахунків.

"Формула, яку Арбітраж встановив у першому окремому рішенні, не зміниться. Це вже остаточно. Принципи уже є незмінними", - зазначив голова НАК.

Як повідомляв Укрінформ, НАК "Нафтогаз України" 31 травня отримав окреме рішення Стокгольмського трибуналу за позовом проти "Газпрому" щодо контракту від 2009 року на постачання газу. Зокрема, Трибунал задовольнив вимогу Нафтогазу про перегляд ціни на газ з урахуванням ринкових умов; повністю відхилив вимоги Газпрому щодо принципу "бери або плати", а також повністю скасував заборону на реекспорт газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-