Такого фіаско Газпром ще не знав - Петренко про рішення Стокгольмського арбитражу

Такого фіаско Газпром ще не знав - Петренко про рішення Стокгольмського арбитражу

Укрінформ
Після рішення Стокгольмського арбітражу у справі Нафтогаз проти Газпрому багато країн та компаній Європи матимуть шанс через суд скасувати невигідні умови, нав'язані їм Росією.

Про це заявив міністр юстиції України Павло Петренко журналістам у четвер, коментуючи вчорашнє рішення Трибуналу при Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма у справі за позовом НАК «Нафтогаз України» проти Газпрому щодо контракту на постачання газу до України від 2009 року, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Думаю, після цього рішення можуть багато країн і багато компаній в країнах Європи піти до суду і мати всі шанси скасувати невигідні, неринкові, неекономічні вимоги, які їм колись нав'язала Російська Федерація і Газпром», - заявив Петренко.

Він підкреслив, що рішення Стокгольмського арбітражу -  це «величезний прорив, тому що для Газпрому це повне фіаско, бо найбільший покупець газу в минулому зробив такий прецедент у Стокгольмі». 

«Ми знаємо прецеденти по менших кейсах, за якими зверталися проти Газпрому чеські компанії, польські компанії, але такого кейсу, де мова йшла про десятки мільярдів доларів взаємних вимог, у Газпрому ще не було. І він і тріском програв фактично всі ті положення, які раніше використовував як шантаж», -  зазначив міністр юстиції.

Як повідомлялося, Трибунал при Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма передав сторонам процесу своє рішення, яким задовольнив низку ключових вимог НАК "Нафтогаз України".

Зокрема, Трибунал задовольнив вимогу Нафтогазу про перегляд ціни на газ з урахуванням ринкових умов; Трибунал повністю відхилив вимоги Газпрому щодо принципу «бери або плати», а також Трибунал повністю скасував заборону на реекспорт газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-