Москва втрачає можливість для

Москва втрачає можливість для "газового шантажу" - Порошенко

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко назвав дуже важливим для України рішення Стокгольмського арбітражу в справі "Нафтогаз vs Газпром".

Про це йдеться в Фейсбуці Глави держави.

"Положення "бери або плати" скасоване. У задоволенні вимог російського «Газпрому» сплачувати за газ на підставі "бери або плати" відмовлено. Це принцип, нав’язаний Україні Росією і безвідповідально прийнятий українськими переговірниками в 2009 році. Завдяки йому мільйони українців були пограбовані на мільярди доларів. Рішення трибуналу надає право "Нафтогазу" вимагати зниження ціни на газ по контракту з "Газпромом" відповідно до умов ринку. Таким чином, вартість газу буде визначатися не Кремлем, а виключно прозорим та вільним ринком. Це – важливий крок на шляху до енергетичної безпеки. Москва вперше втрачає можливість використовувати газ як зброю політичного тиску та шантажу", - зазначив Порошенко.

Президент наголосив, що для України це надзвичайно важливе рішення, оскільки суперечності між "Нафтогазом" та "Газпромом" уперше врегульовуються у цивілізований юридичний спосіб.

"Підтверджую, що Україна була і залишатиметься надійним партнером у питанні забезпечення газом європейських споживачів", - додав він.

Нагадаємо, 31 травня "Нафтогаз України" отримав окреме рішення Стокгольмського арбітражу у справі проти "Газпрому" за контрактом на постачання газу, в якому йдеться про скасування умови "бери або плати" і задоволена вимога про перегляд ціни в контракті на постачання газу. Заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль також заявила, що Стокгольмський арбітраж задовольнив вимогу "Нафтогазу" про скасування заборони на реекспорт газу.

Зустрічні позови "Нафтогазу" і "Газпрому" за контрактом на постачання газу були подані в арбітраж в червні 2014 року, усні слухання були завершені в жовтні 2016 року, а рішення очікується в другому кварталі 2017 року. Станом на початок квітня 2017 року, взаємні претензії "Газпрому" і "Нафтогазу" за контрактом купівлі-продажу газу з урахуванням штрафів і відсотків становили близько $45,7 млрд і $17,9 млрд відповідно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-