Недержавні пенсійні фонди можуть втратити статус неприбуткових - ТППУ

Недержавні пенсійні фонди можуть втратити статус неприбуткових - ТППУ

Укрінформ
Неприбуткові підприємства, установи та організації, які не привели свої установчі документи у відповідність із нормами пункту 133.4 статті 133 Податкового кодексу України, після 1 липня 2017 року виключаються контролюючим органом із Реєстру неприбуткових установ та організацій. 

Про це Укрінформу повідомили в Торговельно-промисловій палаті України за підсумками дискусії експертів у рамках Комітету фінансового ринку та з питань соціальної відповідальності бізнесу при ТПП України, чи зможуть недержавні пенсійні фонди закріпити за собою статус неприбуткових організацій.

На думку членів комітету, враховуючи особливості діяльності недержавних пенсійних фондів, їх треба виключити із переліку господарюючих суб’єктів, котрим необхідно вносити зміни до установчих документів для підтвердження статусу неприбутковості. 

Недержавний пенсійний фонд – юридична особа, яка має статус неприбуткової організації, функціонує та провадить діяльність виключно з метою накопичення пенсійних внесків на користь учасників пенсійного фонду з подальшим управлінням пенсійними активами, а також здійснює пенсійні виплати учасникам зазначеного фонду. Неприбуткова організація не є платником податку на прибуток, якщо одночасно відповідає вимогам, визначеним у пункті 133.4 Податкового кодексу України. Вимога Податкового кодексу до установчих документів неприбуткової організації щодо заборони розподілу отриманих доходів серед учасників неприбуткової організації для пенсійних фондів узгоджується із положенням Закону. Але потрібно встановити на законодавчому рівні визначення поняття «учасник пенсійного фонду», наведене у законі та підпункті 133.4.1 ПК", - йдеться у повідомленні.

Також, на думку експертів, слід узгодити порядок передачі активів пенсійних фондів у разі їх ліквідації.

"Однією з вимог, що дозволяють отримати статус неприбутковості, є наявність в установчих документах неприбуткової організації положення, що передбачає у випадку її ліквідації обов’язкову передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету. Норми Закону № 1057-IV щодо передачі майна недержавних пенсійних фондів у випадку їх ліквідації не відповідають вимогам Податкового кодексу України, оскільки допускають передачу активів банкам і страховим компаніям", - зазначили в ТППУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-